Cadmus fordítás Cadmus

Többeket elhurcoltak egy nigériai főiskoláról

2021. 08. 19.

Fegyveresek elhurcoltak tizenöt diákot és négy alkalmazottat az északnyugat-nigériai Zamfara állam Mezőgazdasági és Állattudományi főiskolájáról – közölte hétfőn a nyugat-afrikai állam rendőrségének szóvivője.

Mohammed Shehu szerint egy rendőr és két biztonsági őr életét vesztette a vasárnap este történt támadásban. Mindez egy hónappal azt követően történt, hogy a főiskola igazgatóját elrabolták, majd néhány nap múlva elengedték.

Nigériában rendszeresek a tömeges emberrablások, különösen igaz ez a forrongó Zamfara államra. Ehhez folyamodnak többek között a térségben aktív iszlamista terroristák is, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze, vagy öngyilkos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak.

Más esetekben bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük. Zamfarában 317 lányt raboltak el februárban egy bentlakásos iskolából. Azóta négy hasonló eset történt, amelyek során mintegy ötszáz embert, köztük számos gyereket hurcoltak el banditák.

A biztonsági erők műveleteinek és a túszejtőkkel folytatott tárgyalásoknak köszönhetően jelentős részük időközben kiszabadult fogvatartóiktól. A nigériai hatóságok mindemellett aggodalmukat fejezték ki, hogy a közvetítők az ország északkeleti felében tevékenykedő iszlamista szélsőségesekkel dolgozhatnak együtt.

Afrika legnépesebb országa más biztonsági kihívásokkal is szembesül. A nigériai biztonsági erők egy 12 éve tartó dzsihadista lázadás ellen is harcolnak északkeleten, valamint szeparatisták ellen délkeleten.

Többen meghaltak egy nigeri falu ellen elkövetett terrortámadásban

Legalább 37 embert öltek meg Niger délnyugati, Tillabéri régiójában egy falu ellen elkövetett terrortámadásban – közölte kedden a nyugat-afrikai ország belügyminisztériuma.

A tárca beszámolója szerint a harminchét halálos áldozat közül tizennégyen gyerekek voltak. A hétfőn történt mészárlás elkövetői motorokon érkeztek a Darey Dey nevű faluba, azt viszont egyelőre nem tudni, melyik fegyveres csoporthoz tartoztak.

Darey Dey az ország Tillabéri nevű, Beninnel, Malival és Burkina Fasóval határos régiójában található. A térségben rendszeresen hajtanak végre támadásokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportosulások.

Az idén már civilek százai estek áldozatul a mostanihoz hasonló támadásoknak a térségben, az erőszakcselekmények miatt pedig tízezrek menekültek el otthonaikból.

A 23 millió lakosú Niger kormánya alig képes ellenőrzése alatt tartani a városokat övező, kiterjedt sivatagos térségeket, és ezt a szélsőségesek mellett bűnözői csoportok, így például embercsempészek is kihasználják a saját céljaikra.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑