Cadmus fordítás Cadmus

Többeket őrizetbe vettek az iráni atomfizikus meggyilkolásával kapcsolatban

2020. 12. 09.

Többeket őrizetbe vettek azok közül, akiknek közük volt Mohszen Farizade iráni atomtudós november 27-én elkövetett meggyilkolásához – közölte az ISNA állami hírügynökség az iráni parlament házelnökének tanácsadóját idézve kedden.

“A merénylet elkövetői, akik közül egyeseket már azonosítottak és őrizetbe is vettek a biztonsági szolgálatok, nem menekülhetnek az igazságszolgáltatás elől” – jelentette ki Hosszein Amir-Abdollahian az arab nyelvű Al-Alam iráni televízió műsorában nyilatkozva.

“Képesek lettek volna a cionisták (Izrael) egyedül végrehajtani ezt például az amerikai vagy egy másik titkosszolgálat együttműködése nélkül? Biztosan nem tudták volna megtenni” – hangoztatta Amir-Abdollahian.
Irán Izraelt és az Egyesült Államokat vádolja a merénylet elkövetésével. Ali Samháni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára szerint a bűncselekményben szerepet játszott a Monafegin is, amely kifejezést az iráni vezetés a párizsi székhelyű Iráni Nemzeti Ellenállási Tanács tagszervezetére és a Teherán által terrorszervezetnek tekintett Mudzsahedin Khalkra használja.

A merényletet illetően ellentétes értesülések láttak napvilágot. Az iráni Forradalmi Gárda szerint az atomtudóst egy műholdas irányítású gépfegyverből távirányítással leadott lövésekkel ölték meg. Szemtanúk viszont egy felrobbanó teherautóról és Farizade kocsiját megrohamozó fegyveresekről számoltak be.

Eli Kohen izraeli hírszerzési miniszter közölte, hogy nem tudja, ki felelős az atomtudós meggyilkolásáért.
Farizade tagja volt a Forradalmi Gárdának, és a nyugati országok a nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos, AMAD nevű program egyik vezetőjeként tartották számon. Ez a program hivatalosan 2003-ban véget ért, Izrael viszont azt állítja, hogy titokban tovább él.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑