Cadmus fordítás Cadmus

Többen meghaltak etnikai csoportok közötti összecsapásokban Szudánban

2023. 05. 09.

Legkevesebb 16 ember vesztette életét a hausza és a nuba etnikai csoport közötti véres összecsapásokban Szudán déli részén, Fehér-Nílus államban, ahol a helyi kormányzó éjszakai kijárási tilalmat rendelt el – jelentette kedden a SUNA szudáni állami hírügynökség.

A Fehér-Nílus államban történt összetűzéseknek nincs köze a hadsereg és a rivális félkatonai erők között április közepén kirobbant konfliktushoz, ezt a térséget mindeddig megkímélték a szudáni hatalomért folytatott véres belharcok.

A SUNA tájékoztatása szerint az erőszak Kuszti városban lángolt fel hétfőn, és keddre sem csillapodott. A halálos áldozatokon túl sokan megsebesültek, több házat felgyújtottak.

Szudánban rendszeresek és a 2021-es puccs óta egyre gyakoribbak a különböző közösségek közötti összecsapások, a konfliktusokat az ivóvízhez és a mezőgazdasági területekhez való hozzáférés körüli viták okozzák. Az országban korábban több évtizeden keresztül polgárháború dúlt, emiatt sok fegyver maradt máig az embereknél.

Tavaly októberben több mint kétszáz ember vesztette életét az Etiópiával határos Kék-Nílus államban kirobbant összecsapásokban.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑