Cadmus fordítás Cadmus

Többen meghaltak Libanon déli részén egy izraeli légicsapásban

2024. 05. 17.

Legalább hárman meghaltak, többen pedig súlyosan megsebesültek egy izraeli támadásban Libanon déli részén pénteken helyi biztonsági források beszámolója szerint. A támadás tényét az izraeli hadsereg is megerősítette.

A Szidón kikötővárostól délre, az izraeli határtól 55 kilométerre északra végrehajtott légicsapásban a Hezbollah síita milícia egyik tagja és két szíriai munkás vesztette életét. A Hezbollahhoz tartozó al-Manar hírcsatorna izraeli vadászgépek és drónok szokatlan és kombinált támadásáról számolt be a dél-libanoni partvidékről.

Az izraeli hadsereg megerősítette a légicsapás tényét, és közölte, hogy az a Hezbollah egyik légvédelmi állása ellen irányult, amely izraeli vadászgépeket veszélyeztetett.

A cionista rezsim hadserege a nap folyamán jelentette, hogy hajnalban Libanon felől érkező több ellenséges repülő eszköz behatolását észleltek az izraeli légtérben.
Az egyik drónt a partoknál elfogták, de a többi sem okozott kárt vagy sebesülést – közölték.

A pénteki dróntámadás elkövetőjeként a Hezbollah jelentkezett, egyúttal közölte, hogy az egy tüzérségi zászlóaljnak egy kibuc közelében létesített parancsnoksága ellen irányult. Csütörtökön a szintén a síita milíciához közeli al-Majádín hírcsatorna azt jelentette, hogy az izraeli hadsereg Dél-Libanonban Ajta as-Saab településnél hajtott végre támadást.

Az Irán által támogatott Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat. Válaszul pedig Izrael támadja légi és tüzérségi csapásokkal a milícia hadállásait, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szerint egyébként nem telepíthetnének ilyen közel a határhoz.

Az izraeli hadsereg ugyanakkor többször mért csapást libanoni célpontok ellen az ország belső, a határtól távol eső területein is.
Libanoni biztonsági források szerint az összecsapásoknak már csaknem ötszáz halottja van libanoni oldalon.

A harcok nyomán a határ mentén fekvő izraeli és a libanoni települések infrastruktúrájában is súlyos károk keletkeztek, többeket pedig evakuáltak. A 2006-os második libanoni háború óta a jelenlegi a legsúlyosabb konfliktus a Hezbollah és Izrael között.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑