Cadmus fordítás Cadmus

Többen megsebesültek Bagdadban a stockholmi Korán-égetés miatt szervezett tüntetésen

2023. 01. 23.

Egy rendőr és hét tüntető megsebesült hétfőn Bagdadban a tüntetésen, amelyet a svéd nagykövetség előtt tartottak tiltakozásul a hétvégi stockholmi Korán-égetés ellen.

Négyszáz-ötszáz ember tüntetett a skandináv ország nagykövetségénél, majd megindultak az épület felé – közölte egy belügyi vezető.

Amikor a rendőrök visszaszorították őket, a tüntetők összecsaptak velük. A tiltakozók kövekkel dobálták meg a rendvédelmi erőket, az utóbbiak gumibottal ütötték a demonstrálókat. Hét tüntető és egy rendőr megsebesült. A tüntetést, melyet iraki Irán-barát csoportok szerveztek, ezután feloszlatták.

Szombaton Rasmus Paludan svéd-dán bevándorlásellenes jobboldali politikus az Ankarával Svédország NATO-belépéséről folytatott tárgyalások ellen tiltakozva elégette a Korán egy példányát a Törökország stockholmi nagykövetsége közelében tartott tüntetésen.

A rendőrség pénteken úgy ítélte meg, hogy a svéd alkotmány, valamint a svédországi szólás- és gyülekezési szabadság nem teszi lehetővé a tüntetésnek a közrend nevében történő betiltását.

Az iszlámellenes tüntetés engedélyezése diplomáciai nézeteltérést okozott Törökországgal, valamint számos más iszlám ország is méltatlankodását fejezte ki.

A stockholmi külügyminisztérium és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök is elítélte vasárnap a Korán-égetést, és kifejezte együttérzését a muszlimokkal.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑