Cadmus fordítás Cadmus

Többségi tömböt alakított az iraki parlamentben a kormányfő

2018. 09. 03.

Csaknem négy hónappal az iraki választások után többségi tömböt tudott alakítani a bagdadi parlamentben az a pártszövetség, amelynek Muktada Al-Sadr síita hitszónok és Haider al-Abadi leköszönő kormányfő csoportja a két legnagyobb tagja – közölte vasárnap az iraki állami hírügynökség, a résztvevők közleményére hivatkozva.

A szövetség 177 képviselőt tömörít 16 párt választási listájáról, ami abszolút többséget biztosít számára a 329 tagú iraki parlamentben. A törvényhozás a tervek szerint hétfőn tartja meg alakuló ülését, amelyen megválasztják a házelnököt, és elindítják a kormányalakítás folyamatát.

Az új szövetség soraiban található Ijád Allávi alelnök és Ammár al-Hakim síita hitszónok pártja is, továbbá néhány szunnita törvényhozó, valamint az iraki türkmén, jazidi, mandeus és keresztény kisebbség képviselői. Nem csatlakoztak ugyanakkor a többséghez a parlamentben képviselethez jutott kurd csoportok.

Ez jelentős változás, mivel azóta, hogy az Egyesült Államok vezette 2003-as hadjárat megdöntötte Szaddam Huszein iraki vezetőt, a hatalmat megosztva gyakorolta az ország három legnagyobb etnikai-vallási népcsoportja. A miniszterelnököt a síita arabok adták, a parlament elnökét a szunnita arabok, míg az elnöki posztot egy kurd töltötte be.

Az iraki legfelsőbb bíróság alig két hete hagyta jóvá a május 12-i parlamenti választás hivatalos végeredményét, miután csalás gyanúja miatt júniusban elrendelték a voksok kézi újraszámolását. Az előző iraki parlament négyéves mandátuma már június 30-an lejárt. Azóta korlátozott jogkörrel rendelkező ügyvivő kormánya van az országnak.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑