Cadmus fordítás Cadmus

Török-amerikai munkacsoport jön létre Washington Ankara elleni szankcióinak kivizsgálására

Munkacsoport létrehozásáról kezdődtek egyeztetések a NATO-szövetséges Ankara és Washington között azoknak a szankcióknak a kivizsgálására, amelyekkel az Egyesült Államok a török védelmi ipart sújtotta december 14-én orosz SZ-400-as típusú légvédelmi rendszer vásárlása miatt – jelentette be szerdán Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Ankarában tartott évértékelő beszédében.

Az amerikai büntetőintézkedések között szerepelt, hogy tilos amerikai exportengedélyek kiadása a török fegyverzetek beszerzését intéző, Hadiipari Elnökség (SSB) nevű hivatal részére, valamint befagyasztották a török hivatal négy vezető tisztségviselőjének bankszámláit, továbbá vízumkorlátozásokkal is sújtották őket.

Törökország 2019-ben szerezte be az SZ-400-as ütegeket. Az ügyletet Washington élesen bírálta, és válaszul kizárta a kis-ázsiai országot az F-35-ös harci repülőgép-fejlesztési programjából, felfüggesztette a vadászbombázók eladását is Ankarának, és a jövőre vonatkozóan szankciókat helyezett kilátásba.

Az amerikai kormányzat amiatt aggódott, hogy az SZ-400-asok a NATO-rendszerek szempontjából sebezhetőséget jelentenek majd. Törökország az amerikai állításokat nem tartotta megalapozottnak, és többször javasolta, hogy hozzanak létre műszaki munkacsoportot az ügy kivizsgálására.

A december közepi amerikai szankciókat követően mindkét fél párbeszédre és a kérdés közös megoldására szólított fel.

Cavusoglu szerdai beszédében azt mondta, hogy ezúttal az Egyesült Államoktól érkezett ajánlat a szankciók felülvizsgálására, amelyet Ankara elfogadott, és már meg is kezdődtek az egyeztetések a munkacsoport létrehozásáról.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑