Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Török külügyminiszter szerint nincs értelme tűzszünetet kötni a líbiai feleknek

2020. 06. 10.

A polgárháború sújtotta Líbia ellenkormányát támogató Egyiptom szombaton bemutatott béketerve “halva született” – mondta a török külügyminiszter a Hürriyet című helyi kormánypárti napilapnak adott szerdai interjújában.

Mevlüt Cavusoglu kifejtette: “se nem hihető, se nem őszinte” tűzszünetre szólítani az után, hogy a tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert líbiai egységkormány erői az utóbbi időben harci sikereket értek el a tobruki ellenkormány oldalán küzdő Halífa Haftar tábornok csapataival szemben.

A tárcavezető hangsúlyozta, ha fegyvernyugvás aláírásáról van szó, akkor arra minden érdekelt fél jelenlétében kell sort keríteni, miként az év elején Moszkvában és Berlinben történt. “Az a tűzszünet tartós, amelyet mindkét fél elfogad” – húzta alá, hozzáfűzve, hogy Haftar ehhez soha nem “közeledett”.

A miniszter, aki szerint a felhívás Haftar “megmentését” célozza, újfent kiemelte, hogy a tűzszünetről olyan folyamat keretében kell megegyezni, amely az ENSZ égisze alatt zajlik.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök azután mutatta be béketervét, hogy az általa pártolt Halífa Haftar erői kiszorultak a líbiai főváros, Tripoli térségéből. A kezdeményezés egyebek közt már hétfőtől tűzszünetet írt volna elő, illetve rendelkezne az összes idegen fegyveres kivonásáról Líbiából, továbbá egy legfelsőbb tanács felállítását javasolta. Tripoli azonnal elutasította a tervet. Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek támogatását fejezte ki, de Washington is üdvözölte.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy aznap Líbiáról tárgyalt telefonon amerikai kollégájával, Donald Trumppal, és a megbeszélésen elért megállapodások “új korszakot” nyithatnak az észak-afrikai országban. Bár ezen egyezségeket Erdogan nem részletezte, kijelentette, hogy a kialakult helyzetet megvitatja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

A Kreml sajtószolgálata szerdán arról számolt be, hogy Putyin és Erdogan Szírián és a koronavírus-járvány utáni nyitáson felül Líbiáról is egyeztetett telefonon. A két vezető aggodalmának adott hangot a líbiai katonai összecsapások hevessége és az áldozatok nagy száma miatt. Putyin hangsúlyozta a tűzszünet meghirdetésének és az országon belüli párbeszéd felújításának fontosságát.

Haftar az idegen zsoldosok jelenlétére hivatkozva tavaly tavasszal indított támadást Tripoli ellen, ám az egységkormánynak nyújtott török segítség lehetővé tette a hatalmi erőegyensúly megváltozását az országban. Ennek nyomán a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kormány hadserege a múlt héten kiszorította a Haftar erőit a főváros térségéből, erőfölénybe kerülve a Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó csapatokkal szemben.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑