Cadmus fordítás Cadmus

Török miniszter: az amerikai védelmi szankciók megrengették a két ország szövetségének értékeit

2020. 12. 15.

Az Egyesült Államoknak a török védelmi ipart érintő szankciói megrengették a két ország közötti szövetség “minden értékét” – nyilatkozta hétfőn Hulusi Akar török védelmi miniszter az Anadolu török állami hírügynökségnek.

Washington hétfőn büntetőintézkedésekkel sújtotta Törökországban a fegyverzetek beszerzését intéző, Hadiipari Elnökség (SSB) nevű hivatalt, illetve annak négy vezetőjét, amiért Ankara 2019-ben orosz Sz-400 típusú légvédelmi rendszert vásárolt.

Hulusi Akar kedden elmondta: Washington döntése nem egyeztethető össze a két ország szövetségével, valamint a jelenlegi katonai és politikai helyzettel. “Nyilvánvaló, hogy szankció alkalmazása egy NATO-tagországgal szemben, azon felül, hogy kárt okoz a szövetségi lelkületnek, a szövetségesek közötti bizalmat is gyökerestül megrendíti” – fogalmazott a török tárcavezető.

Akar arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy a védelem és a biztonság terén “térjen vissza” Törökországgal az együttműködéshez és a szolidaritáshoz, mert az jelentősen hozzájárul a térség és a világ békéjéhez.

Az amerikai szankciók között szerepel, hogy tilos amerikai exportengedélyek kiadása az SSB részére, továbbá befagyasztották Ismail Demir, a török hivatal vezetőjének bankszámláit, illetve vízumkorlátozásokkal is sújtották.
Ismail Demir kedden újságíróknak arról beszélt, hogy a mostani “elszigetelt” eset, amelynek meg kell maradnia a jelenlegi szinten. Hozzátette: a várakozásaik szerint a büntetőintézkedések nem nagyon befolyásolják majd a kétoldalú kapcsolatokat.

Demir hozzátette: az Egyesült Államok és Törökország NATO-szövetségesként megannyi területen együttműködik, és mind az amerikai, mind a török fél azzal számol, hogy ezek folytatódni fognak. Végül rámutatott: török szempontból a helyi védelmi ipar talán még gyorsabb fejlődésnek indul, miután az amerikai lépés bizonyos szempontból “jelzésként, figyelmeztetésként” értelmezhető.

A szankciókkal párhuzamosan Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn felszólította Ankarát, hogy minél előbb oldja meg az Sz-400-as rendszerekkel kapcsolatos problémát az Egyesült Államokkal együttműködve.

A török külügyminisztérium rövid időn belül elítélte, valamint jogtalannak nevezte az amerikai büntetőintézkedéséket. A tárca egyúttal közölte: Törökország megteszi a szükséges válaszlépéseket, a megfelelő módon és időzítéssel viszonozni fogja a szankciókat. Ankara nem vonakodik meghozni a szükségesnek talált óvintézkedéseket a nemzetbiztonság szavatolása érdekében – szögezték le.

Ankara tavaly jutott az orosz fegyverek birtokába, miközben az Egyesült Államok több ízben is figyelmeztette, hogy várhatóan szankciókat vezet be ezért ellene. Washington azzal érvelt, hogy Oroszországgal üzletet kötve, az Sz-400-as rendszerek megvásárlásával Törökország az amerikai haditechnika biztonságát veszélyezteti és finanszírozza az orosz hadiipart.

A NATO-tagállam Törökország részvételét felfüggesztették az F-35 vadászgépek fejlesztési és kiképzési programjában, és nem vásárolhat korszerű vadászgépeket az Egyesült Államoktól.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑