Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Törökország a terrorizmus ellen több lépést vár Svédországtól a NATO-csatlakozás érdekében

2022. 12. 22.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön Ankarában jelezte, hogy Törökország a terrorizmus elleni harc terén több konkrét lépést vár Svédországtól azért cserébe, hogy támogassa a skandináv ország NATO-csatlakozását.

Svéd hivatali kollégájával, Tobias Billströmmel folytatott megbeszélését követően, közös sajtótájékoztatójukon Mevlüt Cavusoglu kiemelte: “különösen az olyan ügyekben nincs fejlemény, mint a terrorizmushoz köthető bűnözők Törökországnak történő kiadatása és svédországi vagyonuk befagyasztása”.

A török diplomácia vezetője nagyon negatív fejleménynek minősítette, hogy a svéd legfelsőbb bíróság hétfőn megtagadta Bülent Kenes török újságíró kiadatását, aki a 2016-os törökországi puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok támogatója. Az Ankara által fegyveres terrorszervezetnek nyilvánított gülenista hálózat tagjai továbbra is vonzó országnak látják Svédországot, amely szerintük nem adja ki őket, ahol nyugodtan élhetnek, és ahol nem felelnek az elkövetett bűneikért – húzta alá Mevlüt Cavusoglu.

A svéd legfelsőbb bíróság azzal indokolta döntését, hogy a Bülent Kenes ellen felhozott vádak Svédországban nem számítanak bűncselekménynek, ami az ügy politikai jellegével és az újságírónak megadott menekültstátusszal együtt lehetetlenné teszi a kiadatást.

Bülent Kenest a török elnök, Recep Tayyip Erdogan a közelmúltban név szerint is megemlítette a terroristák kiadatására vonatkozó követelésében, amelynek teljesítését előfeltételként szabta Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyásához.

Tobias Billström a csütörtöki sajtótájékoztatón aláhúzta: Stockholm betartja a szavát, és maradéktalanul teljesíteni kívánja az Ankarának tett vállalásait. Nem az egyedi eseteket, az összképet kell nézni – nyomatékosította a svéd külügyminiszter, rámutatva, hogy Svédország a jövő év elejétől életbe lépő alkotmánymódosítással és további törvénykezéssel fogja korlátozni a terrorizmus támogatásával gyanúsítható szervezetek szabadságát és propagandatevékenységét.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑