Cadmus fordítás Cadmus

Törökország átadta Párizsnak az egyik legfőbb francia dzsihadistájának családtagjait

2019. 09. 25.

Törökországból hazaérkezett Párizsba két női dzsihadista és kilenc gyerekük, annak a francia dzsihadistának a családtagjai, aki az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nevében magára vállalta a 130 halálos áldozattal járó 2015. november 13-i párizsi merényleteket – közölték kedden francia rendőrségi források.

A France Inter francia közrádió értesülése szerint az egyik, az Iszlám Államhoz tartozó családanya feltételezhetően Jennifer Clain, aki Fabien Clain és Jean-Michel Clain unokahúga.

Fabien Claint azonosították a francia nyomozók azon a hangfelvételen, amelyen az Iszlám Állam a párizsi merényletek másnapján elkövetőként jelentkezett. Jean-Michel a felvételen vallási dalokat énekelt.

A Clain testvérek a dél-franciaországi Toulouse-ban, katolikus családban nőttek fel. A 2000-es évek elején tértek át az iszlám hitre, majd radikalizálódtak és kapcsolatba kerültek a helyi iszlamista körökkel. Fabien Clain, dzsihadista nevén Omar, az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött iszlamista harcosokat. A férfit ezért 2009 júliusában öt év szabadságvesztésre ítélték. Szabadulása után Szíriába utazott, hogy a toulouse-i iszlamista körök több tagjával együtt csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadistáihoz. Onnan szervezte a francia dzsihadista-jelöltek toborzását. A testvéreket több forrás szerint februárban Szíriában megölte az amerikai vezetésű nemzetközi terrorellenes koalíció.

Jennifer Claint két nővel együtt júliusban tartóztatták le a török hatóságok a szíriai határ közelében, és a Franciaországgal kötött kétoldalú megállapodás értelmében kitoloncolták Párizsba. A nő egy Irakban májusban halálra ítélt francia dzsihadista, Kévin Gonot felesége. Jennifer Claint és a másik nőt, Maialen Duhart a párizsi Roissy repülőtéren letartóztatták. Ez utóbbi férje, Thomas Collange, az Irakban elítélt dzsihadista féltestvére.

A közrádió szerint egy harmadik nőt, Jennifer Clain anyósát, a 61 éves Christine Allaint is őrizetbe vették a repülőtéren.

A kilenc gyereket, akik 3 és 13 év közöttiek és akik közül öten tartoznak a Clain családhoz, a francia gyerekvédelmi hatóságok vették gondozásba. A gyerekek a Párizs közeli Seine-Saint-Denis egyik intézményébe kerültek, ahol a Clain családból származó több kiskorúval foglalkoznak évek óta.

A közrádió adatai szerint Franciaország az elmúlt hónapokban több mint 130 dzsihadista gyerekét szállította haza és vette állami gondozásba.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑