Cadmus fordítás Cadmus

Törökország egymillió szír menekültet akar hazatoloncolni

2022. 05. 09.

Törökország 100 ezer házat akar építeni a határvidéken, de Szíria oldalán, hogy oda telepíthesse vissza a háború elől menekülőket.

“Több mint 3,6 millió menekült él nálunk Szíriából, ebből egymillió haza akarunk költöztetni” – jelentette ki Recep Tayip Erdogan a hvg.hu tudósítása szerint. A török államfő azt ígérte, a hazaköltözés teljesen biztonságos, és önkéntes alapon történik majd.

2016-ban szállta meg a határmenti területet a török hadsereg. A Szarmada melletti Kamouniában épített házak átadásánál a beköltözőket köszöntve Erdogan szavaiból kiderült, hogy eddig már félmillió szíriai menekültet telepített le ott Törökország. Azt mondta, fejlesztik az ipart, a mezőgazdaságot és az infrasturktúrát is a területen. Süleyman Soylu belügyminiszter azt ígérte, 100 ezer lakóház épül fel az év végéig.

A menekültek (összesen 5 millió, közülük 3,6 millió szíriai és több mint egymillió afganisztáni) ellátása a tavaly kezdődött gazdasági nehézségek óta különösen “forró” téma Törökországban. Mint ismert, menekültellátásra az ország az Európai Uniótól jelentős összegeket kap.

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑