Cadmus fordítás Cadmus

Törökország és Görögország megállapodott abban, hogy “technikai tárgyalásokat” kezdjenek

2020. 09. 04.

Törökország és Görögország megállapodott abban, hogy “technikai tárgyalásokat” kezdjenek a köztük lévő feszültség enyhítése végett – jelentette be Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön, miután tárgyalt a két ország vezetőivel.

Mind Görögország, mind Törökország tagja a NATO-nak.

“A két fél beleegyezett abba, hogy tárgyaljanak a NATO égisze alatt a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult katonai feszültség enyhítését szolgáló mechanizmus kimunkálásában. Közeli kapcsolatban maradok az érintettekkel, hogy megoldás szülessen a NATO-beli szolidaritás szellemében” – áll Stoltenberg nyilatkozatában.

Görögország ugyanakkor tagadja, hogy megállapodott tárgyalásokról. A dpa német hírügynökségnek görög külügyminisztériumi források azt mondták, hogy Athén csak akkor hajlandó tárgyalni, ha Ankara visszavonja a török hajókat Görögország kizárólagos gazdasági övezetéből.

Törökország és Görögország régóta vitatkoznak tengeri határaikról, az utóbbi években pedig a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget.

Ankara kutató- és fúróhajói augusztus első felében kezdték újra vizsgálódásaikat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint.

A török hajók tevékenységét a török haditengerészet védi, erre válaszul Görögország ugyancsak megerősítette katonai jelenlétét a területen.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑