Törökország: fegyverszállítási tilalomról tárgyal az EU

Fegyverszállítási tilalomról tárgyalnak Luxemburgban az uniós külügyminiszterek Törökország ellen, válaszul a szíriai kurdok elleni offenzívára. A gazdasági szankciók ügye nincs napirenden.

“A legfontosabb feladat ma az lesz, hogy meghallgassuk az ENSZ szíriai megbízottját. Megvitatjuk vele, hogyan tudjuk megvédeni a politikai folyamatot a katonai offenzívától. És szó lesz arról, meddig hajlandóak elmenni az egyes tagállamok a napirenden szereplő javaslatokkal” – mondta Federica Mogherini uniós főképviselő.

A magyar kormány a múlt héten közel egy napig blokkolta azt, hogy Törökországot figyelmeztesse az EU. Szijjártó Péter akkor párbeszédet sürgetett Ankarával.

“Nehéz lenne leállítani a török hadműveletet, ez nem az unió dolga. De megállapodhatunk a fegyverszállítási embargóról. Mi osztrákok legalább is támogatnánk azt, hogy uniós szinten tiltsák meg a fegyverszállítást. Ha nem sikerül, akkor az összes uniós tagnak egyénileg kell erről dönteni” – mondta Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter.

“Sérti a nemzetközi jogot az, hogy valaki megtámad egy szomszédos országot. Törökországnak a többi államhoz hasonlóan tiszteletben kell tartania ezt” – mondta a holland külügyminiszer.

Franciaország és Németország már korábban leállította a Törökországnak szánt fegyverszállítmányokat.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑