Cadmus fordítás Cadmus

Törökország felkerült a gyermekkatonák alkalmazásával összefüggésbe hozható országok amerikai listájára

Az Egyesült Államok csütörtökön felhelyezte Törökországot azon országok listájára, amelyeknek az utóbbi egy évben közük volt gyermekkatonák alkalmazásához.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a NATO-tagállam első alkalommal kerül fel ilyen lajstromra. A lépés szakértők szerint csak tovább fogja bonyolítani Washington és Ankara egyébként sem felhőtlen viszonyát.

Az amerikai külügyminisztérium emberkereskedelemről szóló éves jelentésében megállapította, hogy Törökország “határozott támogatást” nyújtott a Murád Szultán nevű szíriai iszlamista fegyveres milíciának, amely Washington szerint gyermekkatonákat toboroz és használ.

Jogvédők és az ENSZ atrocitásokkal, a többi között civilek elleni támadásokkal, fosztogatásokkal és emberrablásokkal vádolják az Ankara által támogatott szíriai milíciák egy részét. A világszervezet felszólította török vezetést, hogy gyakoroljon nyomást ezekre a csoportokra, Ankara ugyanakkor alaptalanként elutasította ezeket a vádakat.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője újságírókkal folytatott beszélgetésében utalást tett gyermekkatonák alkalmazására a líbiai konfliktusban is. Kijelentette, hogy Washington együtt kíván működni Ankarával az ügyben.

Törökország regionális hatalomként Szíriában és Líbiában is aktív szerepet játszik. A lajstromra felkerült országokra különböző korlátozások vonatkoznak.

Ezek mindenek előtt a biztonsági támogatásokra és fegyverrendszerekre vonatkoznak, hacsak az amerikai elnök kifejezetten nem tekint el ettől. Az egyelőre nem világos, hogy Törökországra automatikusan vonatkoznak-e ezek a rendelkezések. Ankara egyelőre nem reagált a történtekre.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑