Cadmus

Törökország feloldotta Szulejmanija városának légi blokádját

Törökország újraindította az iraki Kurdisztán Szulejmaníja városába induló repülőgépeit szombaton, 16 hónappal az után, hogy légi blokádot rendelt el a kurd függetlenségi népszavazás miatt.

2017 szeptemberében az igenek voltak többségben a nemzetközi közösség, élükön a szomszédos Törökország és Irán által elítélt népszavazáson. Bagdad azonnal szankciókat rendelt el Kurdisztán ellen, köztük légi blokádot, amelyet fél évvel később feloldott.

Törökország, ahol szintén jelentős számú kurd közösség él, attól tartott, hogy a függetlenedési törekvések kiterjedhetnek a területére is.

Ankara előzőleg az erbíli repülőtérre elrendelt blokádot oldotta fel, de fenntartotta a szulejmaníjait.

A szombati döntés után a Turkish Airlines török légitársaság első járata elindult, majd megérkezett Szulejmaníjába – közölte Tahír Abdalláh, a repülőtér sajtófőnöke.

A blokád miatt a 2005-ben nyílt szulejmaníjai repülőtér vesztesége 2018-ban meghaladta az 5 millió dollárt – tette hozzá.

Az iraki polgári légiközlekedési hatóság közölte, hogy az Iraqi Airways légitársaság járatai a napokban szintén elindulnak Szulejmaníjából Törökországba.

Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑