Cadmus fordítás Cadmus

Törökország három dzsihadistát és kilenc gyereküket adta át Franciaországnak

2019. 06. 12.

Törökország egy francia dzsihadistát, annak két élettársát és kilenc kiskorú gyereküket kedden átadta Franciaországnak – közölték francia igazságügyi források.

A Törökországból hazaszállított 35 éves férfi és két nő előzetes letartóztatásba kerültek, míg a gyerekeket, köztük két egy hónapos csecsemőt, a gyermekvédelmi hatóságok gondjaira bízták.

A kiadatásnak nincs köze az északelet-szíriai kurd területeken lévő menekülttáborokból hétfőn eredeti élőhelyükre visszatelepített gyerekekhez, akik az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak gyerekei, illetve árvái, hanem része a Törökországból rendszeresen történő kitoloncolásoknak.

A francia hatóságok közlése szerint az Iszlám Állam bukása óta 277 dzsihadista tért haza és került letartóztatásba. A most átadott család egy törökországi fegyházban volt a kiadatásig.

Francia források szerint a 35 éves férfi és az egyik, 36 éves nő az idősebb gyerekekkel együtt utazott el Szíriába, hogy csatlakozzon az iszlamistákhoz, a kisebb gyerekek Szíriában születtek. A férfinek egy másik francia nőtől is születtek gyerekei Szíriában, aki egy előző házasságból született gyerekkel érkezett Franciaországból Szíriába.

Hétfőn 12 dzsihadista gyerekét, köztük tíz árvát szállítottak haza Párizsba, miután a francia kormány az elmúlt hónapokban több esetben engedélyt adott az Iszlám Államhoz csatlakozott személyek gyerekeinek repatriálására.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑