Törökország sem bírja sokáig a migrációs nyomást

Törökország nem lenne képes vállára venni egy újabb lehetséges migrációs hullám terhét, jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök a Budapest Folyamat isztambuli ülésén. A konferencia éles vitába torkollt Szijjártó Péter és Dimitrisz Avramopulosz között, a brüsszeli biztos ugyanis kizárólag a bevándorlók jogait tartotta fontosnak, a magyar külgazdasági és külügyminiszter azonban az európai emberek érdekeit képviselte.

Egyre kevésbé képes ellenállni az illegális bevándorlási hullámnak Törökország, jelentette ki nyitóbeszédében a hatodik Budapest Folyamat miniszteri ülésének házigazdája, Recep Tayyip Erdogan. A török elnök nyomatékosította: a migrációs válság okozta problémának nem lehet az az egyetlen módja, hogy Törökország határain belül tartják a szíriai menekülteket. – A szíriai válság elején javasolt észak-szíriai biztonsági övezet a legjobb módja annak, hogy a menekültek visszatérhessenek hazájukba – idézte az elnököt a Hürriyet napilap.

Érvelése szerint ha Törökország előbb vagy utóbb nem tudja ilyen módon hazatelepíteni az országban tartózkodó több millió szíriait, akkor azok Európa ajtaján fognak kopogtatni. Hangsúlyozta: az illegális migráció problémáját magasabb falak építésével vagy szögesdrótokkal nem lehet megoldani. Az ENSZ adataira hivatkozva Erdogan emlékeztetett: világszerte több mint 260 millió menedékkérőt tartanak nyilván, számuk pedig napról napra nő a háborúk, a terrortámadások és az éhínség miatt. Törökország 37 milliárd dollárt költött saját nemzeti erőforrásaiból a menekültek védelmére – tette hozzá, majd utalt arra is, hogy Törökország a világ legnagyobb menekültbefogadó országa.

Az 52 állam részvételével megrendezett miniszteri konferencia egyébként azt a célt tűzte maga elé, hogy közös akciótervet dolgozzon ki a selyemúttérség – Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Irak, Irán – migrációs kérdéseire fókuszálva. A konferencián társelnöki státusban részt vevő magyar delegációt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter képviselte, aki éles szóváltásba keveredett az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagjával.

Menczer Tamás külügyi államtitkár ezzel kapcsolatban közölte a távirati irodával: Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása. A magyar külgazdasági és külügyminiszter az európai emberek érdekeit képviselte, Dimitrisz Avramopulosz brüsszeli biztos viszont kizárólag a migránsok jogait hangsúlyozta, és tízperces beszéde alatt egy szót sem szólt az európai emberek jogairól és biztonságáról, részletezte az államtitkár.

Rámutatott: a magyar tárcavezető szerint az, aki biztonságos országokon megy keresztül, nem menekült, a migráció nem alapvető emberi jog, és az európai emberek biztonsága a legfontosabb. „A bajt nem szabad behozni Európába, a segítséget kell odavinni, ahol a baj van” – idézte Szijjártó Pétert az államtitkár.

Megjegyezte, hogy a szélsőségesen bevándorláspárti Avramopulosz EU-biztos láthatóan megsértődött a magyar miniszter szavain, és fenyegette azokat az országokat, amelyek nem működnek együtt a bevándorlók Európába történő betelepítésében. Szijjártó Péter felszólalásában hangsúlyozta: rendkívül fontos aláhúzni, hogy a migrációról szóló minden döntésnek meg kell maradnia a nemzeti szuverenitás szintjén, a többieknek pedig tiszteletben kell tartaniuk a nemzeti döntéseket.

Nyomatékosította: Magyarország hiszi, hogy az adott nemzeteknek és országoknak megvan a maguk joga, hogy eldöntsék, kiket engednek belépni a területükre és kikkel akarnak együtt élni. Hangsúlyozta: hazánk ellenzi azt a megközelítést, amely szerint a migráció a legjobb válasz a munkaerőpiaci és népesedési kihívásokra. Hozzátette: Magyarország szerint a migráció rossz válasz, de „tiszteletben tartjuk más országok döntéseit, és ezt mi is elvárjuk”.

Magyar Nemzet-  Tóth Loretta

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑