Törökországba utazik az új-zélandi külügyminiszter Erdogan kijelentései miatt

Törökországba utazik Winston Peters új-zélandi külügyminiszter azért, hogy személyesen tisztázza Recep Tayyip Edogan török elnök christchurchi mészárlással kapcsolatos nyilatkozatait – mondta Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerdán Christchurchben.

Ardern egyben felszólította Erdogant, vonja vissza azt a kijelentését, amelyben iszlámellenességgel vádolja az első világháborúban, Gallipoli ostrománál elesett új-zélandi és ausztrál katonákat. Ugyanekkor Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bekérette hivatalába Korhan Karakoc török nagykövetet, és arra kérte, hogy a török állami televíziók ne sugározzák tovább a christchurchi mészárlás felvételeit. A szörnyű képsorok ismétlését egyébként korábban Winston Peters kampányfogásnak nevezte, hozzátéve, hogy a felvétel – amely veszélybe sodorhatja a külföldön tartózkodó új-zélandiakat – nem képviseli országát. Morrison szerint az ankarai ausztrál nagykövet szerdán találkozik Erdogan kormányának több tagjával.

Erdogan a Törökországban március 31-én tartandó helyhatósági választásokat előkészítő kampánykörútra indult, amelynek során beszédeiben nagy hangsúlyt kap a christchurchi terrortámadás: megfigyelők szerint az elnök ismét a nacionalista és felekezeti alapú érzelmek feltüzelésével próbál szavazatokat szerezni pártjának. Kedden az észak-törökországi Eregli városában a többi közt a halálbüntetés visszaállítására szólította fel Wellingtont, és fogadkozott: ha Új-Zéland kudarcot vall a christchurchi terrortámadás elkövetőjének megbüntetésében, Törökország megtalálja majd ennek módját.

A török elnök felidézte a Gallipoli-félsziget ostromát az első világháborúban, bírálva Ausztráliát és Új-Zélandot azért, mert katonákat küldött oda az antant erőinek oldalán. „Mit kerestetek itt? Nekünk nem volt veletek bajunk, miért jöttetek el idáig? Egyetlen oka van ennek: mi muszlimok vagyunk, ők pedig keresztények” – jelentette ki.

Minden áprilisban ausztrál és új-zélandi állampolgárok ezrei utaznak Gallipoliba, hogy megemlékezzenek a félsziget 1915-ös sikertelen ostromáról. Az Oszmán Birodalom győzelmével záródó, csaknem egyéves brit-francia offenzíva a Dardanellák elfoglalására több mint félmillió ember életébe került. A brit-francia erők 300 ezer, a török haderő pedig 250 ezer embert veszített. A nyugati hatalmak célja az volt, hogy elfoglalják az akkori Konstantinápolyt, és biztosítsák a tengeri összeköttetést a velük szövetséges Oroszország felé.

Az 50 halálos áldozatot követelő múlt heti új-zélandi terrortámadások elkövetője ellen szombaton emeltek vádat tömeggyilkosságért. Az ausztrál állampolgárságú férfi Christchurch két mecsetében nyitott tüzet az imádkozó muszlimokra. A terrorista a mintegy 74 oldalas, a támadás előtt írt kiáltványának tanúsága szerint egy harmadik mecsethez is el akart jutni.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑