Törökországban már éhségsztrájkolni sem lehet

Élőben közvetítette a Twitteren két éhségsztrájkoló török tanár, ahogy elfogják őket a rendőrök, írja a BBC. Mindezt pár nappal azelőtt, hogy hétfőn Ankarában megkezdődött a 221, a Recep Tayyip Erdogan elleni puccsban való részvétellel vádolt katona tárgyalása. Köztük van Akin Ozturk, a légierő korábbi parancsnoka, akinek a dühös erdoganisták a halálát követelték.

Nuriye Gulmen és Semih Ozakca tanárként dolgoztak Törökországban egészen a tavalyi sikertelen katonai puccskísérletig, ami után Erdogan tisztogatásba kezdett. Több mint 100 ezer török alkalmazottat rúgtak ki bármilyen különös indok nélkül, köztük a két tanárt is. Ők nemrég úgy döntöttek, hogy éhségsztrájkba kezdenek, hátha úgy visszakapják a munkájukat, de 75 nap után a rendőrök rájuk törtek és elfogták őket.

A tavaly júliusi puccskísérletben a török vezetés szerint 249 ember vesztette életét, 2193-an megsebesültek. A sikertelen akció után Erdogan újraformálta a török államot, politikai tisztogatásba, a hatalmát korlátozó intézmények és személyek eltávolításába kezdett.

Orientalista.hu – index.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑