Cadmus fordítás Cadmus

Törökországban terrorvádak miatt elrendelték az orvosi kamara vezetőjének vizsgálati őrizetét

2022. 10. 28.

Egy török bíróság elrendelte csütörtökön Sebnem Korur Fincancinak, a török orvosi kamara vezetőjének vizsgálati őrizetét terrorpropaganda terjesztése címén – közölte ügyvédje.

Meric Eyuboglu szerint a lépés védence elhallgattatását szolgálja. A török ügyészség a múlt héten indított nyomozást Fincancival szemben, miután a sajtóban azon vádak kivizsgálását követelte, miszerint a török hadsereg vegyi fegyvereket vetett be kurd szélsőségesekkel szemben Észak-Irakban. Fincancit szerdán állították elő.

A vegyi fegyverekre vonatkozó állítások az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) közel álló sajtóorgánumokban jelentek meg. Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten elutasította ezeket, s hangsúlyozta, hogy jogi következményekkel kell számolniuk az ilyen vádaskodások terjesztőinek – írta meg az MTI.

Az Anadolu török hírügynökség szerint Fincanci a török hatóságok által PKK-közelinek nyilvánított egyik televíziónak adott interjúja miatt került bajba.

“Semmilyen tettével vagy kijelentésével nem igazolható, hogy ilyen önkényes módon megfosztották a szabadságától, mindez nyilvánvalóan az elhallgattatását és mások elrettentését célozza” – hangoztatta Milena Buyum jogvédő.

Az Orvosok a Nukleáris Háború Megakadályozásáért (IPPNW) elnevezésű mozgalom októberben jelentést tett közzé, amelyben független vizsgálatot követelt az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény török hadsereg által történt esetleges megsértése miatt.

Az interneten megjelent – nem hitelesített – videófelvételek szerint a török hadsereg vegyifegyvereket vetett be a PKK ellen Irak északi részén.

A PKK, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tart nyilván, 1984 óta folytat fegyveres küzdelmet a törökországi kurd lakosság önrendelkezéséért, a harcokban eddig több tízezer ember halt meg a zömmel kurdok lakta Délkelet-Törökországban.

Nacho Sanchez Amor, az Európai Parlament törökországi jelentéstevője szerdán arról beszélt, hogy a török bíróságok a politikusok utasításai alapján járnak el. “A mai Törökországban a kormányon lévő koalíció tisztségviselői jelölik ki a célt, az ügyészek pedig gyorsan reagálnak, még akkor is, ha ennek semmilyen jogalapja nincs” – írta Amor a Twitteren még a csütörtöki bírósági döntés előtt.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑