Cadmus fordítás Cadmus

Törökországnak erősítést akar küldeni Idlebbe

2018. 09. 19.

Törökországnak katonai erősítést kell küldenie a szíriai Idleb tartományba, ahol a török haderő korábban 12 megfigyelőpontot alakított ki az asztanai béketárgyalások keretében – mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden Ankarában, egy sajtótájékoztatón.

Cavusoglu egy nappal azután közölte ezt, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Szocsiban megállapodott, hogy országaik október 15-re demilitarizált ütközőövezetet hoznak létre Idlíb tartományban a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén, ahol a török megfigyelőpontok is találhatók. A török külügyminiszter részleteket ugyanakkor nem árult el a katonai erősítésről.

Putyin és Erdogan legutóbb alig tíz napja a teheráni iráni–orosz–török csúcson tárgyalt a szíriai rendezésről. Az orosz elnök akkor elutasította a török államfő által javasolt idlíbi tűzszünet gondolatát.

Ezért Ankara már a teheráni találkozó után elkezdett katonai erősítést küldeni az Idleb és a török Hatay tartomány között húzódó határszakaszra, és az Idlebben található török megfigyelőpontokhoz. A Yeni Safak török kormányközeli napilap keddi beszámolója szerint a hadvezetés a katonák, a harckocsik, a tarackok és a munkagépek mellett csak páncélautóból több mint százat rendelt Idlebbe az utóbbi másfél hétben.

A hétfői megállapodás értelmében orosz és török katonák közösen járőröznek majd a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó, 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből ki fogják vonni a radikális iszlamisták, egyebek között a Dzsabhat Fatah Al-Sham elnevezés használatára áttért an-Nuszra Front dzsihadista csoport fegyvereseit. Október 10-ig Erdogan javaslatára az övezetből ki kell vonni a nehézfegyvereket; a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket.

Putyin hétfőn rámutatott, hogy az orosz felet elsősorban az iszlamista erők által Aleppóra, valamint a tartuszi és a hmejmími orosz bázisra jelentő fenyegetés aggasztja, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy a szíriai kormányerők a korábbi tervekkel ellentétben nem indítanak offenzívát az iszlamisták utolsó bástyájának számító Idleb tartományban.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑