Cadmus fordítás Cadmus

Történelmi kapcsolat felvétel Ugandával

Történelmi kapcsolatfelvételnek nevezte Kövér László, az Országgyűlés elnöke az ugandai parlament elnökével, Rebecca Alitwala Kadagával folytatott első hivatalos találkozóját Kampalában – tájékoztatta az MTI-t pénteken Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke a magyar parlament elnökének ugandai tárgyalásairól.

A látogatással házelnöki szintre emelkedett a 2012-ben az Interparlamentáris Unió 126., szintén kampalai közgyűlésén kezdődött parlamentáris kapcsolatfelvétel. Az alkalomból megalakult a helyi törvényhozás Ugandai-Magyar Baráti Tagozata, amely a magyar Országgyűlésben működő Magyar-Szubszaharai Baráti Csoporttal közösen tovább bővítheti a törvényhozói együttműködés lehetőségét.

A magyar kormány az úgynevezett déli nyitás stratégiájával összhangban ez év januárjában a nairobi nagykövetség részeként képviseleti irodát létesített Kampalában, hogy a több mint fél évszázados szilárd diplomáciai kapcsolatokra építve kiterjessze együttműködését a stabil politikai háttérrel és dinamikusan fejlődő gazdasággal rendelkező Ugandával – fogalmazott a megbeszélésen a házelnök.

Kövér László ebben a folyamatban mérföldkőnek nevezte a tavaly ősszel a két ország külügyminisztere által Budapesten aláírt fejlesztési együttműködési szándéknyilatkozatot és a kormányközi oktatási megállapodást, amelynek révén több területen konkrét együttműködési lehetőségeket teremtettek a belbiztonság, a klímapolitika, a mezőgazdaság, az okmánybiztonság vagy az államilag finanszírozott egyetemi ösztöndíjprogram terén.

Az Országgyűlés elnökét fogadta Yoweri Kaguta Museveni államfő, aki a találkozón élénk érdeklődést mutatott Magyarország történelme iránt. A gazdasági együttműködés lehetőségeiről szólva a magyar gyógyszeripari és vízügyi, vízkezelési beruházásokat szorgalmazta, megemlítve, hogy Uganda számára hatalmas kihívást jelent, hogy a legnagyobb afrikai befogadó országként 1,2 millió – elsősorban a környező országokból származó – menekült és menedékkérő számára teremt lehetőséget az emberhez méltó életre.

Kövér László elmondta: Magyarország tiszteletben tartja azt, hogy Uganda történelmi hagyományaiból fakadóan egy sajátos menekültügyi politikát folytat, és megérti a magyar álláspontot is, hogy az illegális migráció ügyének európai „kezelésével” szemben hazánk támogatni kívánja azokat az országokat, amelyek a lehető legközelebb biztosítanak menedéket a különböző okokból szülőföldjük elhagyására kényszerülteknek.

Kifejtette, meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy ezek az emberek mielőbb visszatérhessenek hazájukba, ami sok esetben csak akkor történhet meg, ha újjáépítjük iskoláikat, kórházaikat, templomaikat. Magyarország ilyen irányú támogatására továbbra is számíthat Szíria, Irak, Jordánia és Egyiptom mellett Etiópia vagy éppen Uganda.

Ugandában ezért egy olyan víztisztítómű telepítését tervezi a magyar állam, amely az egyik menekülttelepen akár 180-250 ezer embernek képes tiszta vízforrást biztosítani – hangsúlyozta Kövér László.

Magyar Nemzet, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑