Cadmus fordítás Cadmus

Tovább folyik a nyugattal együttműködő afgánok menekítése

2021. 08. 23.

Nagy-Britannia 5725 embert menekített ki Afganisztánból augusztus 13-a óta – jelentette be vasárnap a brit védelmi minisztérium.

A közlés szerint követségi alkalmazottak, britek mellett szövetséges nemzetek állampolgárai és afgánok távozhattak Afganisztánból brit közreműködéssel.

Boris Johnson brit kormányfő keddre virtuális tanácskozásra invitálta a hét legfejlettebb ország vezetőit, hogy megvitassák, miként lehet biztonságosan intézni a kimenekítést, elejét venni humanitárius válság kialakulásának Afganisztánban.

London már korábban összeállított egy tervet ötezer olyan afgán állampolgár nagy-britanniai letelepítésére, aki a brit kormánynak dolgozott Afganisztánban. A múlt héten a brit kormány közölte, hogy kibővíti ezt a programot: hosszú távon Nagy-Britannia befogad akár húszezret azon afgánok közül, akik a legelesettebbek és menekülni akarnak a tálibok elől – főleg nőket, lányokat, valamint vallási és más kisebbségek tagjait.

Felgyorsult az amerikai kimenekítés Afganisztánból

Felgyorsult az Egyesült Államok vezette kimenekítés a hét végén Afganisztánból, 11 ezer ember hagyhatta el légi úton Kabult – mondta vasárnap Joe Biden amerikai elnök.

Szavai szerint sikerült az amerikai haderőnek javítania az eljutást a kabuli repülőtérhez és szélesíteni a légikikötő körüli biztonsági övezetet. Hozzátette ugyanakkor, hogy fennáll a támadások veszélye az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet részéről.

“Sokat tárgyaltunk a tálibokkal, akik együttműködőek a biztonságos terület szélesítésében, és így most több ember lehet nagyobb biztonságban” – mondta Biden hozzátéve, hogy nem akar felfedni részleteket.

Kuvait átmenetileg területére enged ötezer afgánt

Kuvait átmenetileg területére enged ötezer afgánt, akiket azután az Egyesült Államok fogad be – adta hírül vasárnap a kuvaiti külügyminisztérium.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere júliusban tudatta: kuvaiti tárgyalásain szó volt afgán tolmácsok elhelyezéséről.

Afganisztánból tömegével menekülnek azok, akik együttműködtek a NATO erőivel a tálibok elleni harcokban, mivel félnek az utóbbiak megtorlásától. A tálibok a nyugati haderők kivonásával párhuzamosan rendkívül hamar kiterjesztették uralmukat Afganisztán szinte egészére, egy hete elfoglalták a fővárost is.

Ukrajna újabb embereket menekített ki Afganisztánból, köztük katonákat és újságírókat

Ukrajna újabb 83 embert evakuált Kijevbe repülőgéppel a tálibok uralma alá került Afganisztánból, zömében külföldieket, katonákat és újságírókat – közölte vasárnap Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A Kabulból érkezett gép vasárnap reggel szállt le Kijevben. A kimenekítettek között 31 ukrán van, a többiek más nemzetiségűek. Kuleba kiemelte, hogy kimenekítették a Wall Street Journal című amerikai lap és a Szabadság Rádió újságíróit, valamint 12 ukrán katonát, akik egy Kabul melletti támaszponton rekedtek. Az ukrán kormányzat már most dolgozik azon, hogy újabb gépet indítson veszélyben lévő emberek evakuálására.

A külügyi tárca közölte, hogy az Egyesült Államok Ukrajnától logisztikai segítséget kért az evakuálásokhoz, továbbá Washington is segítséget nyújt ebben Kijevnek. A közlemény szerint Kuleba előző nap beszélt telefonon Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettessel, és megállapodtak abban, hogy együttműködnek a még Afganisztánban maradt ukrán állampolgárok evakuálásában is.

Ukrajna már a második repülőgéppel menekített ki embereket Afganisztánból azóta, hogy a tálibok átvették ott az irányítást. Az első gép augusztus 16-án érkezett meg Kabulból Kijevbe, a fedélzetén 79 fővel. A kimenekítettek között voltak ukránok, fehéroroszok, tádzsikok, horvátok, és hollandok, többségük viszont afgán állampolgár volt. Az afgánok közül kilencen menedéket kértek Ukrajnában, egy részük pedig tovább repült a világ más városaiba, főként Isztambulba, Párizsba és Szófiába.

Ukrajna az első géppel menekítette ki Kabulból Sahraa Karimi világhírű afgán filmrendezőt és forgatókönyvírót.

Washington a kabuli repülőtér elleni dzsihadista támadás közvetlen veszélyére figyelmeztetett

Az Egyesült Államok a kabuli repülőtér elleni dzsihadista támadás közvetlen veszélyére figyelmeztetett vasárnap, megerősítve ezzel korábbi értesüléseket, miszerint az Iszlám Állam terrorszervezet esetlegesen merényletre készül a légikikötő térségében.

“Valódi, akut és folyamatos fenyegetésről van szó” – hangsúlyozta Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva. Mint mondta, a hírszerzés gőzerővel dolgozik azon, hogy kiderítse, honnan érkezhet támadás. Úgy fogalmazott, halálosan komolyan veszik a figyelmeztetéseket.

Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója arról is beszámolt, hogy csak szombaton 7800 embert menekítettek ki a radikális iszlamista tálibok kezére került országból. Hozzáfűzte, hogy az evakuáció kezdete óta harmincezer embert vittek ki az országból, közülük 25 ezret augusztus 14. óta.

Afganisztánban az Iszlám Állam is megvetette a lábát, a dzsihadista szervezet azonban ellenséges viszonyban áll a tálibokkal, akikkel a múltban többször is összecsaptak harcosai.

A Pentagon egyébként vasárnap közölte, hogy az amerikai kormány egy ritkán alkalmazott intézkedéssel bevonta a polgári légitársaságokat az evakuálási műveletekbe. Hat amerikai légitársaság – az American Airlines, az Atlas Air, a Delta Air Lines, az Omni Air, a Hawaiian Airlines és az United Airlines – 18 repülőgépét mozgósították erre a célra.

A gépek nem Kabulba indulnak majd, hanem a tranzitországokba kimenekített emberek tovább szállítását kell majd lebonyolítaniuk.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint ezzel felszabadulnak az amerikai hadsereg szállítási kapacitásai, amelyeket a kabuli légihíd fenntartására lehet fordítani. Az amerikai hadsereg az Afganisztánból kimenekített embereket először tranzitországokba szállítja, mielőtt onnan tovább mennének az Egyesült Államokba.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑