Cadmus fordítás Cadmus

Tovább gyengül a török líra

Tovább gyengült a török líra, értékének közel 5 százalékát veszítette el a dollárral szemben hétfőn, miután a török piacokon újra megindult a kereskedés a muzulmán böjti hónapot, a ramadánt lezáró egyhetes áldozati ünnep (íd al-adha) végeztével.

Kora délután a dollár 6,18 török lírán forgott, ám délelőtt a 6,30-as szintet is súrolták a jegyzések. A török líra az év eleje óta majdnem 40 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, csak az elmúlt egy hónap alatt 22 százalékot esett értéke. A török fizetőeszköz leértékelődése alapvetően arra vezethető vissza, hogy a piacok nem bíznak Ankara monetáris politikájában. Ezt pedig tovább tetézte az Egyesült Államokat és Törökországot szembefordító mély diplomáciai válság.

Az amerikai és a török kormány közötti viszonyt súlyosan megterhelte Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartásának ügye, amely miatt Washington augusztus elején szankciókkal sújtotta a török belügy- és az igazságügyi minisztert. Ankara válaszul megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját.

Jameel Ahmad, az FXTM brókercég elemzője úgy vélte, hogy a líra nyomás alatt marad mindaddig, amíg a kereskedőket elriasztó strukturális problémák fennmaradnak. „A gazdaság túlfűtöttsége, a folyó fizetési mérleg hiányának növekedése, a központi bank függetlenségével kapcsolatos konfliktus és az inflációs nyomások meredek emelkedése miatti aggodalmak elrettentik a befektetőket a török lírától” – mutatott rá az elemző.

A befektetők azt várják, hogy milyen eredményekkel végződik a Berat Albayrak török pénzügyminiszter és francia kollégája közötti tárgyalás hétfő délután. Albayrak, aki július 10-én nevezett ki pénzügyminiszternek apósa, Recep Tayyip Erdogan török államfő, az áldozati ünnep előtt egy befektetőkkel folytatott telefonkonferencián azt bizonygatta, hogy Törökország erősebben jön ki a válságból, és bankjai egészségesek, de szükség esetén a hatóságok készek támogatni a pénzügyi szektort.

Az augusztusi inflációs adatokat egy hét múlva teszi közzé a nemzeti statisztikai hivatal, a jegybank pedig szeptember 13-án tart kamatdöntő ülést. Júliusban 14 éves csúcson, közel 16 százalékon állt az éves infláció, a jegybank pedig legutóbbi ülésén – a várakozásokkal ellentétben – nem változtatott az irányadó kamatokon.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑