Cadmus fordítás Cadmus

Tovább nőtt az öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma Kabulban

2022. 10. 03.

Már legalább 43 áldozata van annak az öngyilkos merényletnek, mely egy kabuli oktatási intézményben történt pénteken – jelentette hétfőn az ENSZ afganisztáni segélymissziója (UNAMA).

“Negyvenhárom halott. 83 sebesült. A legtöbb áldozat fiatal nő és lány” – írta a Twitteren a misszió. Arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik.

Pénteken öngyilkos merénylet történt Kabul zömében a síita hazara kisebbség által lakott, Dast-e-Barcsi nevű negyedében. Az egyetemi előkészítő tanfolyamokra szakosodott intézményben éppen vizsgát tartottak a belügyi szóvivő tájékoztatása szerint.

A robbanás egyik sebesültje a sajtónak azt mondta, a teremben körülbelül 600-an voltak a merénylet idején, fiúk és lányok vegyesen.

Bár a robbanást követően készített, a közösségi médiára is felkerült videófelvételeken az látszik, hogy a hozzátartozók és iskolatársak igyekeznek kimenteni a romok alatt rekedteket, és a helyszínen elsősegélyt nyújtani a sebesülteknek, a tálib hatóságok – egy következő robbanástól tartva – elrendelték a terület kiürítését.

Zabihullah Mudzsáhid tálib kormányszóvivő Twitteren elítélte a merényletet, amelynek elkövetéséért mind ez idáig egyetlen csoport sem jelentkezett.

A kerületben több véres merénylet történt az elmúlt években, amelyeket a hazarákat eretneknek tekintő Iszlám Állam-Horászán követett el. Legutóbb áprilisban jelentettek innen robbantást, ekkor egy fiúiskolát ért támadás, amelyben szintén többen életüket vesztették.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑