Cadmus fordítás Cadmus

Továbbra sem sugároznak a főbb kenyai tévécsatornák

A főbb kenyai televíziós csatornák pénteken sem sugároztak műsort a kormány utasítására, az ország vezetése ugyanis szembehelyezkedett a legfelsőbb bíróság előző nap hozott döntésével, amellyel a törvényszék elrendelte a médiára vonatkozó hatósági zárlat feloldását.

A nyugat-afrikai állam három legfontosabb televíziójának műsorszórását leállították kedden a hatóságok, mert az említett csatornák élőben közvetítették Raila Odinga – hazaárulásnak minősített – tiltakozó akcióját. Az ellenzéki vezető jelképes elnöki esküt tett hívei előtt, a „nép elnökének” kiáltva ki magát.

A kormánydöntés ellen fellebbezést nyújtott be Okiya Omtata jogvédő aktivista. A legfelsőbb bíróság csütörtökön utasította a nairobi vezetést, hogy állítsa vissza a Kenya Television Network, a Citizen Television és a Nation Television News adását, és ne korlátozza tevékenységüket, míg a hatósági zárlat elleni fellebbezést el nem bírálják.

Omtata elmondta: arra kényszerült, hogy a bírói testület döntését kiragassza a kenyai távközlési hatóság épületének falára, mert az illetékesek megtagadták, hogy átvegyék a törvényszéki iratot. Hozzáfűzte: azok a tisztségviselők, akik megkapták a bírósági döntést, egyszerűen figyelmen kívül hagyták azt.

Jogvédők és újságírók felháborodással reagáltak a médiazárlatra, az Egyesült Államok és a világszervezet is felszólította a nairobi vezetést, hogy tartsa tiszteletben a bírói testület döntését, engedélyezve a televíziók adását.

A nap folyamán a hatóságok őrizetbe vettek még egy ellenzéki jogászt, aki részt vett Odinga „beiktatásán”.

A rendőrség aktivistákkal csapott össze Nairobi Kibera nevű nyomornegyedében, miután a rendvédelmi szervek Miguna Migunát erőszakkal elvezették otthonából. Később a legfelsőbb bíróság viszont elrendelte az óvadék ellenében való szabadlábra helyezését.

Odinga és helyettese, Kalonzo Musyoka továbbra is fenntartja, hogy valójában ők nyerték meg a tavaly augusztusi elnökválasztást. Az ellenzéki vezető támogatói őt tartják az ország legitim elnökének.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑