2018. 01. 17.

Trump döntését elítélő ENSZ-határozat támogatása nem árt az Indiai -Izraeli kapcsolatoknak

Azzal, hogy India támogatta az Egyesült Államok Jeruzsálemre vonatkozó döntését elítélő határozatot az ENSZ-ben, nem árt az Izraellel való kapcsolatoknak, mondta egy indiai tisztviselő hétfőn.

Narendra Modi indiai miniszterelnök és izraeli partnere, Benjamin Netanyahu egyetértett abban, hogy az országok közötti kapcsolatokat “nem egyetlen kérdés határozza meg”, mondta az indiai külügyminisztérium gazdasági kapcsolatokért felelős titkára, Vijay Gokhale a két vezető közötti tárgyalások után.

A találkozó után Delhiben közzétett közös nyilatkozat röviden megemlítette, hogy a két fél megvitatta a szükségessét a béketárgyalások gyors újraindításának.

A hétvégén Netanyahu egy interjúban azt mondta az India Today magazinnak, hogy míg Izrael “csalódott” volt India szavazata miatt, a kapcsolat Tel-Aviv és Új-Delhi között továbbra is erős.

“Igen, természetesen csalódottak voltunk, de ez a látogatás is azt bizonyítja, hogy a kapcsolatunk több fronton is előre halad,” – mondta.

Hétfőn Netanyahu üdvözölte az “új korszakot” India és Izrael között, amikor aláírt egy sor gazdasági ügyletet.

“Ma új korszak köszöntött be a kapcsolatainkban,” – mondta Netanyahu a Modival folytatott tárgyalások után. “25 éve van diplomáciai kapcsolatunk, de most valami más történik a te vezetésed és a mi partnerségünk miatt.”

Netanyahut felesége, Sara és egy 130 fős kereskedelmi küldöttség – az eddigi legnagyobb izraeli miniszterelnökkel utazó csapat – kísérte el Indiába, hogy felpörgessék a kétoldalú üzleti valamint diplomáciai kapcsolatokat.

Netanyahu napirendje szerint ellátogat a Taj Mahalhoz, szerdán pedig Modival Gudzsarát államba utazik, majd India üzleti fővárosába, Mumbaiba is, ahol az üzleti tárgyalásokon kívül találkozni fog az ország apró zsidó közösségének vezetőivel is.

Orientalista.hu – Ujkelet.live

, , , , ,
Back to Top ↑