Cadmus fordítás Cadmus

Trump közel-keleti tervéről beszélt az amerikai ENSZ-képviselő

2018. 12. 21.

Nikki Haley, az Amerikai Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője, országa közel-keleti béketervével kapcsolatban azt közölte, hogy az a „korábbi kísérletekkel ellentétben hosszabb, és sokkal részletesebben van dolgozva”

Nikki Haley az év végén távozik a pozíciójából, és utolsó alkalommal szólalt fel az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Az izraeli-palesztin problémát megvitató ülésen ismét amiatt bírálta az ENSZ-t, hogy az szerinte előítéletes Izraellel szemben.

Haley szerint ez „az előítéletes hozzáállás a béke helyett egy véget nem érő zsákutcába vezetett”, és Donald Trump régóta várt béketervéről is részleteket osztott meg, amelyet elmondása szerint már olvasott.

Az amerikai diplomata szerint mindkét fél számára előnyös lesz a béke-megállapodás, és azt mondta róla, hogy a palesztinoknak több előnyt fog biztosítani, az izraelieknek pedig több kockázatot kell majd vállalniuk.

„A korábbi kísérletekkel ellentétben ez nem csak egy néhány oldalas, határozatlan és rövidtávú irányelveket tartalmazó terv, hanem annál sokkal hosszabb. Sokkal több részletet tartalmaz. Felhasználja a modern technológia világát is, ezzel új elemeket is beemel a témába. Azt is szem előtt tartja, hogy a Közel-Kelet realitása nagymértékben megváltozott. Megáévá teszi azt a tényt, hogy ma már olyan dolgok is megtehetőek, amelyek korábban még lehetetlennek tűntek. Ez a terv különbözni fog a korábbiaktól. Az a kritikus kérdés, hogy miként fogják fogadni a tervet” – közölte Haley.

A diplomata szerint Trump közel-keleti tervében lesznek olyan részek, amelyeket mindenki szeretni fog, és olyanok is, amelyeket nem fogadnak majd nagy örömmel, végül pedig hozzátette, hogy a végső döntést csak az izraeliek és a palesztinok hozhatják meg.

TRT

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑