Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Trump még idén ki akarja vonni Afganisztánból az ott állomásozó amerikai katonákat

2020. 10. 09.

Az Egyesült Államoknak már “karácsonyra” ki kellene vonnia a maradék katonáit Afganisztánból – közölte Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint szerda este, mindössze néhány órával azt követően, hogy Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentette, a jövő év elején 2500-ra csökkentik az afganisztáni haderő létszámát.

Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók között februárban létrejött megállapodás értelmében az amerikai katonáknak 2021 májusáig el kellene hagyniuk a dél-ázsiai országot.

Washington júniusban 8600-ra csökkentette afganisztáni hadereje létszámát, amelyet novemberig 4500-ra terveznek leszállítani.

“Karácsonyra haza kellene hoznunk a még Afganisztánban szolgáló, kis létszámú bátor férfijainkat és nőinket” – írta az elnök a Twitteren.

Szakemberek szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy konkrét utasításról vagy csupán törekvésről van-e szó, a bejelentés azonban tovább gyengítheti az afgán kormány pozícióját a tálibokkal folytatott tárgyalásokon.

Abdulla Abdulla, a tálibokkal folytatott béketárgyalásokat felügyelő afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke Trump kijelentésével kapcsolatban azt mondta: Afganisztánnak időre van szüksége, hogy elemezze az amerikai katonák kivonásáról szóló nyilatkozatot, mindazonáltal a túl korai csapatkivonás negatív következményekkel járna az országra nézve.

“El fog tartani egy kis időbe, mire megemésztjük” – jelentette ki egy újdelhi eseményén. “Meg fog történni egy nap, természetesen, és Afganisztánnak képesnek kell lennie megállnia a saját lábán, de ha ez túl korai, annak meglesznek a következményei” – tette hozzá.

Az afgán elnöki palota nem nyilatkozott Trump kijelentésével kapcsolatban.

Mohamed Naím, az afgán kormányellenes tálibok egyik szóvivője Trump bejelentését az amerikaiak és a radikálisok közti békemegállapodás megvalósítása felé tett pozitív lépésnek nevezte.

Társa, Zabihullah Mudzsáhid a Twitteren osztotta meg a mozgalom közleményét, amely egyúttal leszögezi, hogy a tálibok a maguk részéről továbbra is készek betartani a megállapodás rájuk eső előírásait.
November 3-án lesz az amerikai elnökválasztás, és az újraválasztásra készülő Trump régóta hangoztatja, hogy le kell zárni “a nevetséges vég nélküli háborúkat”.

Az amerikai kormány idén februárban a katari fővárosban, Dohában írta alá az afganisztáni megbékélést is célzó megállapodását a tálibok képviselőivel. Az egyezmény egyebek közt – biztonsági garanciákért cserébe – kilátásba helyezi a nemzetközi haderő kivonását Afganisztánból.

Jelenleg körülbelül 8600 amerikai katona állomásozik az ázsiai országban.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően avatkoztak be katonailag Afganisztánban, amelyet akkor a tálib szélsőségesek irányítottak, akik Washington szerint menedéket adtak az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek. Az afganisztáni háború az Egyesült Államok történetének leghosszabb fegyveres konfliktusa.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑