2018. 10. 11.

Trump még nem tájékozódott az eltűnt szaúdi újságíró ügyében

Az amerikai elnök az újságírók kérdéseire válaszolt a Washington Post-nak dolgozó eltűnt szaúdi újságíróval kapcsolatban.

Donald Trump amerikai elnök elmondta, hogy még nem lépett kapcsolatba a szaúd-arábiai illetékesekkel az október 2-án eltűnt Cemal Kaşıkçı szaúdi újságíró ügyében, de beszélni fog velük

Trump megemlítette, hogy semmit sem tud a szaúdi újságíró helyzetéről, és elmondta, hogy még nem beszélt Kaşıkçı sorsával kapcsolatban a szaúd-arábiai illetékesekkel, de beszélni fog velük.

Jim Mattis védelmi miniszter Kaşıkçı-val kapcsolatban azt közölte, hogy közelről nyomon követik a helyzetet, és szorosan együttműködnek a külügyminisztériummal.

Mike Pompeo külügyminiszter tegnapelőtti nyilatkozatában elmondta, hogy az USA-t aggodalommal tölti el Kaşıkçı eltűnése, és úgy fogalmazott:

„Az USA külügyminisztériumának illetékesei az üggyel kapcsolatban diplomáciai csatornákon keresztül megbeszéléseket folytatnak Szaúd-Arábiával. Felhívjuk a szaúd-arábiai kormányzatot, hogy adjanak teljes mértékű támogatást a Kaşıkçı eltűnésével kapcsolatos nyomozásnak, és legyenek transzparensek a nyomozás eredményeinek kérdésében.”

Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, az amerikai Republikánus Párt egyik meghatározó politikusa, Twitter-üzenetben nyilatkozott Kaşıkçı sorsával kapcsolatban:

„Ha bármi is igaz azokkal a vádakkal kapcsolatban, hogy a szaúd-arábiai kormány valami rosszat tett, akkor ennek pusztító hatása lesz az amerikai-szaúdi kapcsolatokra, és egyetértünk abban, hogy ennek mind gazdasági, mind pedig egyéb szempontokból súlyos ára lesz.”

A Washington Post szerzőjeként is dolgozó Cemal Kaşıkçı nagy hozzájárulásokat tett a szaúd-arábiai reformerek számára jelentős platformként szolgáló Al Watan újsághoz, és a Közel-Kelet egyik legaktívabb újságírójaként vált ismertté. A szaúd-arábiai újságíró október 2-án ment el Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusára, és azóta nem adott hírt magáról.

TRT

, , , , , , , ,
Back to Top ↑