Trump Pakisztán segítségét kérte az afganisztáni konfliktus lezárásához

Az amerikai elnök segítséget kért Imran Khan pakisztáni miniszterelnöktől az afgán kormány és a tálibok közötti béketárgyalások újraindításához.

Trump levelet írt a pakisztáni kormányfőnek, amelyben jelezte, hogy az ázsiai országgal való kapcsolat nagyon fontos az Egyesült Államok számára, illetve az afganisztáni konfliktus lezárásához– mondta el Favad Saudri, az ázsiai ország tájékoztatási minisztere.

Trump szeretné, ha véget érne az afgán konfliktus

Amerikai tisztségviselők régóta szeretnék elérni, hogy Pakisztán nyomást gyakoroljon az országban rejtőzködő tálib vezetőkre annak érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a kabuli kormánnyal. Az amerikai elnök szeretne pontot tenni a tizenhét éves afganisztáni konfliktus végére.

Egy múlt havi interjúban Trump azt mondta, hogy Pakisztán semmit sem tesz annak ellenére, hogy dollármilliárdokat kapott segély formájában az Egyesült Államoktól. Az amerikai elnök azt is felhánytorgatta, hogy pakisztáni tisztségviselők tudták, hol bujkál az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet vezető Oszama bin Laden, mielőtt amerikai csapatok megölték volna egy pakisztáni rajtaütésben.

Készítik elő a béketárgyalásokat

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja az elmúlt időszakban többször járt a tálibok összekötő irodájának otthont adó Katarban, hogy előkészítse a béketárgyalásokat. Amerikai illetékesek azt állították, hogy a kormányellenes radikálisok 2018 végéig készek újra tárgyalóasztalhoz ülni. Khalilzad a múlt hónapban azt mondta: reméli, hogy 2019 áprilisáig megkötik a békeszerződést a lázadókkal.

Asraf Gáni afgán elnök a múlt héten bejelentette: egy tizenkét szakértőből álló csapatot hozott létre annak érdekében, hogy tárgyaljanak a tálibokkal a békéről. Gáni egyúttal figyelmeztetett, hogy ha egyezségre is jutnak a felek, legalább öt évet vesz igénybe a megállapodás gyakorlati kivitelezése.

A tálibok az elmúlt időszakban megerősítették helyzetüket a kabuli kormánnyal szemben, amely ma már csupán az ország 56 százalékát tartja ellenőrzése alatt, szemben a 2015-ös 72 százalékkal.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑