Cadmus fordítás Cadmus

Tunéziában éhségsztrájkba kezdett a legismertebb ellenzéki pártvezető

2024. 02. 19.

Éhségsztrájkba kezdett hétfőn Rasíd Gannúsi, a legnagyobb tunéziai ellenzéki párt letartóztatásban lévő vezetője az ellenzéki aktivisták bebörtönzése elleni tiltakozásul – jelentette be közleményében pártja, az iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda).

A jelenleg 82 éves Gannúsi – akit tavaly áprilisban börtönözték be belbiztonság elleni összeesküvés címén – akciójával az ellenzéki szövetség, a Megváltás Front szintén őrizetben lévő politikusainak 8 nappal ezelőtt elkezdett éhségsztrájkjához csatlakozott. Gannúsi az ő szabadon bocsátásukat is követeli, miután politikustársai már szeptemberben is tartottak egy többnapos éhségsztrájkot, alaptalannak és önkényesnek ítélve a politikai üldöztetésüket.

A jogi eljárás alá vont ellenzéki politikusok többségét az állam biztonságát veszélyeztető összeesküvés vádjával tartóztatták le, a most éhségsztrájkot kezdő Gannúsit pedig először terrorizmusra való felbujtás vádjával sújtották 15 hónapos börtönbüntetéssel tavaly október végén, majd külföldről elfogadott pártfinanszírozás miatt kapott három éves börtönbüntetést február elején.

Rasíd Gannúsi pártja, az Újjászületés Mozgalom a Tunéziában 2011-ben kirobbant népfelkelés, a Zine el-Abidine Ben Ali elnök diktatúráját megdöntő arab tavasz utáni kormányok politikáját meghatározó erőként vált ismertté, így jelenleg Gannúsi számít a legismertebb bebörtönzött politikusnak Tunéziában.

A Kaisz Szaíd elnök vezette észak-afrikai országban tavaly február óta több mint 20 ellenzéki politikust és másokat, köztük üzletembereKiemelt kép beállításaket tartóztattak le ‘terrorista tevékenység” vádjával, de ők tagadják bűnösségüket.

A tunéziai parlamentet 2021 nyarán feloszlató, és azóta rendeleti úton kormányzó Szaíd elnököt alkotmányos puccs végrehajtásával vádolják politikai ellenfelei, de ő arra hivatkozik, hogy ilyen intézkedésekre volt szükség az ország káosztól való megmentéséhez, továbbá kitart amellett, hogy lépései törvényesek voltak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑