Cadmus fordítás Cadmus

Tunéziában őrizetbe vették Isszám Csebbit, az államfő egyik ismert bírálóját

2023. 02. 22.

A tunéziai rendőrség szerdán őrizetbe vette Isszám Csebbit, az ellenzéki Republikánus Párt vezetőjét, aki Kaisz Szaíd elnök ismert bírálója – közölték ügyvédjei és családja.

A tájékoztatás szerint az ismert ellenzékit egy bevásárlóközpontban vették őrizetbe, ahol felesége társaságában volt. Később a hatóságok az otthonát is átkutatták.

Isszám Csebbi Ahmed Nedzsib Csebbinek, a Nemzeti Megmentési Front ellenzéki pártszövetség vezetőjének testvére. A Nemzeti Megmentési Front szervezte a kormányellenes tüntetéseket.

A rendőrség a nap folyamán körbevette az elnök egy másik ismert bírálójának, Dzsavher Ben Mbareknek a házát, hogy őt is őrizetbe vegyék. Ben Mbareket azonban nem találták otthonában – ismertették ügyvédei és húga.

Ben Mbarek a Nemzeti Megmentési Front egyik népszerű személyisége, aki már többször felszólított arra, hogy utcai megmozdulásokkal távolítsák el Szaídot a hatalomból.

Nem sokkal később hír érkezett arról, hogy a rendőrség Szaíd még egy ellenlábasát elfogta. Ügyvédei szerint Csaima Íszát és a Nemzeti Megmentési Front egy másik magas rangú tisztségviselőjét autójukban vették őrizetbe.

A tunéziai rendőrség a múlt héten őrizetbe vette többek között a legnagyobb ellenzéki párt, az iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda) egyik tisztségviselőjét, Núreddin Bhírit, a tunéziai elnököt gyakran bíráló rádióállomás, a Mosaique FM vezetőjét, Núreddin Buttárt, továbbá Lazhar Akremi politikai aktivistát és ügyvédet is.

Az utóbbi két hétben több mint egy tucat ilyen letartóztatást hajtottak végre az országban. Sem a rendőrség, sem a belügyminisztérium nem reagált az ügyben, ügyvédek azonban azt állították, hogy a hatóságok kezére kerültek közül többeket az állambiztonság elleni összeesküvéssel vádolják. Szaíd korábban terroristának nevezte a letartóztatott ellenzékieket, akik közül szerinte többen az elszabadult élelmiszerárakért is felelősek.

Tunéziát a súlyos gazdasági válság mellett belpolitikai bizonytalanság is sújtja: Kaisz Szaíd 2021 júliusában feloszlatta a parlamentet, azóta rendeleti úton kormányoz, majd új alkotmányt léptetett hatályba. Politikai ellenfelei szerint az elnök gyakorlatilag puccsot hajtott végre az észak-afrikai országban, visszafordítva számos demokratikus intézkedést, amelyet a 2011-es fordulat után hoztak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑