Cadmus fordítás Cadmus

Tüntetés robbant ki Tunéziában a halott migránsokkal való bánásmód miatt

2022. 10. 19.

Tüntetés robbant ki kedden a tunéziai Zarzisz kikötővárosában a szeptember végi hajókatasztrófában elhunyt migránsokkal való bánásmód miatt.

Mintegy háromezren vonultak utcára egy, az UGTT szakszervezet által meghirdetett általános sztrájk keretében a délkelet-tunéziai város utcáira. Zárva tartottak az üzletek és a hivatalok is.

A tüntetők azzal vádolták a hatóságokat, hogy a hajótörés tunéziai áldozatait azonosítás és a hozzátartozók értesítése nélkül temették el az ismeretlen személyazonosságú külföldi migránsok számára létrehozott temetőben.

Szeptember végén helyi halászok több holttestet találtak egy Olaszországba induló, migránsokat szállító bárka szerencsétlensége nyomán. Az áldozatokat ugyan eltemették, de a közfelháborodás nyomására a hatóságok időközben DNS-mintákat voltak kénytelenek venni a maradványokból, hogy azokat a hozzátartozók jelenlétében újra eltemethessék. A balesetet követően azonban továbbra sincs nyoma több kivándorlónak. A tüntetők most fokozottabb erőfeszítéseket követelnek a kormányzattól fellelésükre.

A demonstrálók jobb életkörülményeket is követeltek, és a hatóságok szemére hányták azt is, semmit sem tesznek annak érdekében, hogy a fiatalok saját hazájukban kereshessék boldogulásukat. Az olasz belügyminisztérium szerint az idén eddig csaknem 76 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Összehasonlításul: tavaly ugyanebben az időszakban 50 ezren voltak.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑