Cadmus fordítás Cadmus

Tüntetések törtek ki több iraki nagyvárosban a folytonos áramkimaradások miatt

Tüntetések törtek pénteken ki több iraki nagyvárosban a gyakori áramkimaradások miatt.

Kerbalában emberek százai gyülekeztek az al-Hairát erőmű előtt. “Követeljük, hogy az áramszolgáltatás helyreálljon, és addig nem megyünk el, míg ez be nem következik” – jelentette ki Dia Vádi, a tiltakozó akció résztvevőinek egyike az AFP francia hírügynökségnek.

Megmozdulások voltak Mejszán és Vászit kormányzóságokban is. Mohammed al-Madzsahi mejszáni kormányzó szerint a tiltakozókat manipulálták.

Értesülések szerint Vászit kormányzóságban a nap 18 órájában nincs áram. Mindkét tartományban július elején összecsapásokba torkolló tüntetések voltak, amelyeken többen megsérültek.

Annak ellenére, hogy az irakiak hozzászoktak a rendkívüli hőséghez, az utóbbi napokban a hőmérő többször is 50 Celsius-foknál magasabb értékeket mutatott a közel-keleti országban. Az áramkimaradások miatt nem működtek a klímaberendezések, sem a ventilátorok.

A gyakori áramkimaradások részben az erőművek korára, a korrupcióra, illetve a felsővezetékek ellen ismeretlenek által elkövetett rongálásokra vezethetők vissza. Mindemellett a szomszédos Irán június végén leállította gáz- és áramszállításait kiegyenlítetlen számlák miatt.

Az iraki kormány felhívta a figyelmet arra, hogy csak kevés háztartás fizet közműdíjat, ugyanakkor az áramlopás egyre növekszik.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑