Cadmus fordítás Cadmus

Tüntetőkkel csaptak össze az iraki biztonsági erők

2020. 01. 27.

Az iraki biztonsági erők könnygázt és éles lőszert vetettek be a tüntetők ellen Bagdadban és vidéki városokban vasárnap – derült ki szemtanúk beszámolóiból.

Biztonsági és egészségügyi források szerint a fővárosban legalább 14 tüntető sebesült meg az összecsapásokban, míg az Irak déli részén fekvő Násziríjában minimum 17, közülük négyet éles lövedékkel találtak el. Kerbelában, Nedzsefben, Bászrában és Diváníjjában is utcára vonultak az emberek.

A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy Muktada asz-Szadr síita vallási vezető, akinek több millió követője van Bagdadban és az ország déli részén, bejelentette, hogy felfüggeszti hívei részvételét a kormányellenes megmozdulásokban.

Szadr, aki az Egyesült Államok iraki katonai jelenléte ellen harcol, igyekszik elhatárolni mozgalmát a rendszerellenes tüntetőkétől. A hitszónok vasárnapra megmozdulást hívott össze az amerikai nagykövetség elé.

Irakot október eleje óta bénítják meg tömegtüntetések, a tiltakozók – többségükben fiatalok – az általuk korruptnak tekintett és az irakiak többségét szegénységben tartó politikai elit távozását és független kormányfő kinevezését követelik. Az elmúlt hónapok tüntetései során eddig legalább 500 ember halt meg.

A korábbi kormányfő, Ádil Abdel Mahdi a tüntetések nyomására novemberben lemondott, de ügyvezetőként a helyén maradt. A politikai patthelyzetet azóta sem sikerült feloldani.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑