Cadmus fordítás Cadmus

Türkmenisztánban 91%-os részvétel mellett zajlott le a parlamenti választás

2023. 03. 27.

Véget ért a parlamenti választás Türkmenisztánban, a választói részvétel 91,12 százalék volt – közölte vasárnap este a közép-ázsiai ország központi választási bizottsága.

A 3,5 millió szavazónak 125 képviselőt kellett megválasztania az ismét egykamarássá váló parlamentbe. A választáson induló 258 jelölt mindegyike Serdar Berdimuhamedow államfő támogatója. Az eredményeket várhatóan a napokban fogják közzétenni.

A tájékoztatás szerint Türkmenisztán mindhárom pártja, a Demokrata Párt, a Türkmenisztán Termelői és Vállalkozói Pártja, illetve a Türkmenisztán Agrárpártja is részt vett a választáson.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a választások a fővárosban ünnepi hangulatban teltek, a választóhelyiségekben hazafias zene szólt, az utcákon pedig táncegyüttesek léptek fel.

“A választások napja, ünnepnap számunkra. Szeretnék gyakrabban ilyen ízléses ünnepet látni” – hangoztatta a megkérdezettek egyike, a tanárként dolgozó Arzygul Bekmuradova.

“A jelöltek türkmén nyelvű életrajzán kívül nem láttam semmi más információt arról, hogy milyen (politikai) álláspontot képviselnek. azt se tudom, kire szavaztam” – mondta egy másik választópolgár, aki mindössze Begenc néven mutatkozott be.
A legutóbbi, 2018-as voksolás alkalmával 91,75 százalékos volt a választói részvétel.

A januárban megvalósított reformok alapján a korábbi kétkamarás parlament helyébe a korábbi alsóház, az egykamarás képviselőház (Mejlis) lépett a törvényhozó hatalom letéteményeseként.

A közép-ázsiai egykori szovjet tagköztársaságot 16 éve irányítja a Berdimuhamedow család, a nyugati választási megfigyelők ez idő alatt egyik voksolást sem minősítették szabadnak és tisztességesnek.

A 2012-es és a 2017-es elnökválasztáson rendre 97 százalékos szavazatarányú győzelmet arató Gurbanguly Berdimuhamedow tavaly márciusban adta át a hatalmat fiának, Serdar Berdimuhamedownak, aki államfő és miniszterelnök is egyben. Gurbanguly Berdimuhamedowot az elnöki székből való távozása után a “türkmén nép legfőbb vezetőjének” nevezték ki.

Serdar Berdimuhamedow a mostani választásról azt mondta, hogy azt “a demokratikus alapelvekkel, a helyi törvényekkel és a nemzetközi joggal összhangban” bonyolítják le.

Nemzetközi szervezetek szerint a sajtó is szigorú cenzúra alatt működik, a Riporterek Határok Nélkül médiajogi szervezet sajtószabadság-listáján Türkmenisztán egészen hátul szerepel, Észak-Korea, Eritrea és Irán társaságában.
Türkmenisztán a világ hatodik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑