Tűzszünet a cél a líbiai konfliktusban

Kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére hétfőn Moszkvában a líbiai polgárháborúban szemben álló felek – közölte hétfő reggel az orosz média.

A híradások szerint Halífa Haftar tábornok, az ország parlamentje oldalán álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka éjszaka már az orosz fővárosba érkezett. Sajtóértesülések szerint oda várják Fájez esz-Szarrádzsot, a nemzetközi közösség által támogatott líbiai egységkormány miniszterelnökét is.

Lev Gyenygov, a líbiai ügyekben eljáró orosz kapcsolattartó csoport vezetője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: még nem dőlt el, hogy a líbiai felek egymással is tárgyalnak-e, de annyi már bizonyos, hogy külön-külön megbeszélést folytatnak majd az orosz vezetés képviselőivel és a Moszkvába érkezett magas rangú török küldöttséggel.

Korábbi bejelentés szerint Moszkvában hétfőn a líbiai tűzszünetről szándékozik tárgyalni Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, valamint a két ország védelmi tárcájának vezetője, Szergej Sojgu és Hulusi Akar. A líbiai válság kulcsszereplőinek megjelenése az orosz fővárosban új fejlemény a nyilvánosság számára.

Vasárnap éjféltől a líbiai polgárháborúban szemben álló felek beszüntették a harci cselekményeket, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai felszólítása nyomán.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a szerinte az egységkormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑