Cadmus fordítás Cadmus

Tűzszünet volt Szíriában, de nem tartott sokáig

2017. 03. 28.

Négyórás tűzszünetet jelentett be az észak-szíriai Tabaka-gát környékén a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szíriai ellenzéki ernyőszervezet, hogy szakemberekkel ellenőrizhessék az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai fellegvárától, Rakkától keletre lévő létesítményt, miután egyes jelentések szerint a gát megrongálódott és elöntéssel fenyegeti a várost.

A Washington támogatását élvező SDF rövid közleményében mindössze annyit tudatott még, hogy a fegyvernyugvást az Eufrátesz folyón fekvő gát üzemeltetője kezdeményezte. A dokumentumban nem pontosították, hogy az üzemeltető a szíriai kormányhoz, vagy esetleg az államszerűen működő Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik-e.

A tűzszünet hatályba lépését követően két órával kiadott második közleményben az iszlamisták ellen harcoló milícia megerősítette, hogy szakértők keresték fel a létesítményt, és nem találtak műszaki problémát.

Ugyanakkor egy törökországi emigrációban élő mérnök, aki korábban a létesítményben dolgozott, aggodalmának adott hangot, hogy négy óra nem elegendő a gát állapotának felméréséhez.

Az SDF azt követően döntött a tűzszünetről, hogy ellentmondásos jelentések jelentek meg a gát állapotáról és a rakkai helyzetről. Egyes beszámolók szerint a Tabaka-gát összeomlásától tartó civilek magasabbra fekvő térségekbe menekülnek a városból, míg mások azt állítják, hogy otthonaikban maradtak az iszlamisták uralta város lakói. A kurd-arab szervezet péntek óta folytat harcokat Tabaka település környékén, hogy elfoglalhassa a gátat, amely Észak-Szíria áramellátásának egyik fő forrása.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑