Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Tűzszünetben állapodott meg a kirgiz és a tádzsik külügyminiszter

2021. 04. 29.

Tűzszünetben állapodott meg a kirgiz és a tádzsik külügyminiszter csütörtökön, miután tárgyaltak a két közép-ázsiai ország között egy vitatott hovatartozású határ menti területen kialakult fegyveres konfliktus lezárásáról – közölte a kirgiz külügyi tárca.

A fegyvernyugvás helyi idő szerint este nyolckor (közép-európai idő szerint 16 óra) hatályba lépett. A felek megállapodtak a határhoz vezényelt karhatalmi erők visszavonásáról is.

Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter korábban közölte, hogy különböző diplomáciai csatornákon keresztül folynak a tárgyalások Tádzsikisztánnal a határincidens kapcsán.

A kirgiz határőrség arról számolt be, hogy Kirgizisztán és Tádzsikisztán is megerősítette a konfliktus térségében állomásozó fegyveres erőit.

Ulukbek Maripov kirgiz miniszterelnök és tádzsik kollégája, Kohir Raszulzoda csütörtökön szintén közvetlenül tárgyalt a határincidensről. A két vezető politikus az Eurázsiai Gazdasági Unió Kazanyban zajló kormányközi tanácskozását követően ült tárgyalóasztalhoz.

Egyetértettek abban, hogy a vitás határkérdések rendezésében megengedhetetlen erőszak alkalmazása, és kifejezték szándékukat, hogy a konfliktust mielőbb tárgyalásos úton rendezzék.

Az összecsapások szerda este törtek ki az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd és a dél-kirgizisztáni Batken tartomány közötti határ mentén egy víztározó és szivattyúállomás miatt, amelyet mindkét ország magának követel. Kezdetben helyi polgári lakosok csaptak össze, majd csütörtökön fegyveres konfliktus alakult ki a két szomszéd ország fegyveres erői között.

A kirgiz egészségügyi minisztérium csütörtök este helyesbítette korábbi veszteségjelentését. Eszerint az összetűzésekben egy kirgiz állampolgár halt meg kórházba szállítás után, és 45 a sebesültek száma. Utóbbiak közül 44-et kórházban ápolnak lőtt sebekkel vagy különböző sérülésekkel.  A harcok elől 850 civilt menekítettek ki.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú. A Szovjetunió összeomlását követően több tucat határ menti térség hovatartozása vált vita tárgyává, és időnként összetűzések törnek ki helyi lakosok között.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑