Cadmus fordítás Cadmus

Új külügyminisztert nevezett ki az új iráni elnök

Hoszein Amirabdollahiánt nevezte ki külügyminiszterének szerdán Ebrahim Raiszi új iráni elnök.

Az 57 éves, konzervatív politikus az utóbbi 25 évben az iráni külügyi tárcánál különböző tisztségeket töltött be. Bahreinben volt nagykövet. 2011 és 2016 között pedig az arab és afrikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes posztját töltötte be. Legutóbbi tisztségében külpolitikai tanácsadóként szolgált Ali Laridzsáni volt parlamenti elnök hivatalában.

Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség beszámolója szerint Amirabdollahián kinevezését még az iráni parlamentnek is jóvá kell hagynia a jövő héten.

Amirabdollahiánt gyakorlatias külpolitikusként tartják számon, aki azonban kemény politikai irányvonalat követ Izraellel szemben. A Teheránban diplomázott Amirabdollahián folyékonyan beszél angolul és arabul.

Egyelőre nem világos, hogy Amirabdollahián fogja-e vezetni az iráni atomprogram korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodás helyreállítását célzó bécsi tárgyalások iráni delegációját. Az utóbbi nyolc évben ugyanis az egyeztetések a külügyminisztériumhoz tartoztak, azt megelőzően viszont a nemzetbiztonsági tanács illetékességébe, amely testület közvetlenül Ali Hamenei ajatollahnak, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének felel. Raiszi még nem döntött, hogy a külügyminisztérium vagy a nemzetbiztonsági tanács folytassa-e a várhatóan szeptemberben újrainduló bécsi tárgyalásokat.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑