Cadmus fordítás Cadmus

Új offenzívát indított az iraki hadsereg

2017. 09. 20.

Új offenzívát indítottak kedden az iraki kormányerők a nyugat-iraki Al-Anbar kormányzóság területén az Iszlám Állam uralma alatt álló területek visszafoglalásáért – jelentette be Haider al-Abadi iraki kormányfő.

“A nyugat Al-Anbar kormányzóság felszabadítását célzó hadműveletek kedd hajnalban megkezdődtek Anak város közelében. Az iraki területek minden egyes darabját visszavesszük az ellenségtől” – írta Twitter-profilján az iraki miniszterelnök.

Az iraki egyesített hadműveleti parancsnokság jelentése szerint a hadsereg és a velük szövetséges milíciák tagjai hadműveletet indítottak az említett Anakon kívül Al-Rihaniya felszabadításáért is. Mindkét település a Szíriával határos kormányzóság nyugati felében található, és a terrorszervezet még 2014-ben foglalta el őket.

Az Iszlám Állam a 2014-ben megszerzett iraki területeknek már csak töredékét tartja ellenőrzése alatt. Továbbra is a terrorszervezet kezén van az ország északi részén, Kirkuk kormányzóságban Haviya. Emellett pedig a szélsőségeseknek egyelőre sikerült megtartaniuk állásaikat a Szíriával határos Kaim térségében és Al-Anbar Szíriával határos, sivatagos részein.

Az iraki hadsereg az idén már számos fontos területet visszafoglalt a dzsihadista szervezettől. A kormányerők július elején szabadították fel az északnyugat-iraki Ninive kormányzóság székhelyét, Moszult, majd augusztus végén Tal Afar városának visszafoglalásával sikerült teljesen felszabadítaniuk a kormányzóságot a dzsihadisták uralma alól.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑