Cadmus fordítás Cadmus

Új vezetője lesz az ENSZ hodeidai megfigyelő missziójának

2019. 01. 30.

Michael Lollesgaard dán altábornagyot jelölte António Guterres ENSZ-főtitkár Patrick Cammaert nyugalmazott holland tábornok helyére a világszervezet jemeni Hodeida kikötővárosba vezényelt megfigyelő missziója vezetőjének.

Guterres hétfőn javasolta Lollesgaardot a misszióvezetői tisztségre az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, amelynek 48 órája van elfogadni vagy elutasítani a jelölést.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja hétfőn már megerősítette az arról szóló értesüléseket, hogy Cammaert hamarosan távozik. Közölte: a tábornok az eredetileg is rövid ideig tervezett Hodeidában tartózkodni.

Diplomáciai források szerint azonban Cammaert és Griffiths kapcsolata korántsem volt felhőtlen. A nyugalmazott tábornok feladata a tűzszünetet és csapatkivonásokat felügyelete volt, részletes menetrendet azonban nem vitattak meg az ellenséges felek közötti tavaly decemberi béketárgyalásokon Svédországban, ami feszültséghez vezetett. Az AFP francia hírügynökség hozzátette: a holland katona a lázadó húszikkal sem ápolt jó viszonyt.

Griffiths szerint svédországi megállapodások végrehajtása késik a kikötővárosban tapasztalható nehézségek miatt. A végrehajtásnak szabott határidő túlságosan is ambiciózus volt a helyszíni helyzet bonyolultsága tekintetében – fogalmazott a különmegbízott.

A 2014 óta tartó konfliktus szereplői, a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció támogatta, nemzetközileg elismert jemeni kormány és az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók 2018 végén a svédországi Rimbóban, az ENSZ égisze alatt folytatott, a konfliktus lezárását célzó megbeszéléseken állapodtak meg a Hodeidára és az azonos nevű kormányzóságra vonatkozó tűzszünetben.

Az ország nyugati részén található Hodeidába érkezik a humanitárius segélyek és az élelmiszerszállítmányok jelentős része.

Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑