Cadmus fordítás Cadmus

Újabb azeri-örmény összetűzés volt a két ország határán

2021. 08. 19.

 Újabb azeri-örmény összetűzés volt a két ország határán, amelyet követően Örményország hétfőn két katona haláláról számolt be.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint az egyikkel egy azerbajdzsáni mesterlövész végzett, aki lövését Nahicsevánból, az örmény határtól délre fekvő azeri exklávéból adta le. Egy másik katonát Gegarkunik tartományban sebesítették meg halálosan.

Az incidensekért a felek egymást vádolták. Azerbajdzsán ugyanakkor arról számolt be, hogy soraikban nem voltak veszteségek.

Azerbajdzsán tavaly szeptember végén háborút indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcokban mindkét oldalon több ezren vesztették életüket. A harci cselekményeknek egy orosz közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás vetett véget november 9-én, aminek keretében Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a fegyvernyugvás fenntartására.

A tavalyi hegyi-karabahi háború utóhatásaként az örmény Szjunik és Gegarkunik tartományok határtérségében május 12-e óta feszült a helyzet, mindkét fél provokációkról számolt be. Május 27-én Azerbajdzsán azt közölte, hogy elfogott hat örmény katonát, amikor szabotázsakció céljából megpróbálták átlépni a határt.

Az örmény fél megerősítette a katonák elfogását, de hangsúlyozta, hogy nem lépték át a határt, hanem mérnöki munkát végeztek örmény felségterületen. A kölcsönös provokációk azóta sem szűntek meg.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑