Cadmus fordítás Cadmus

Újabb fertőzötteket és halálesteket jelentettek Kongóból

2020. 06. 15.

 Tizenkilencre gyarapodott az ebolával fertőzöttek száma a Kongói Demokratikus Köztársaság egyenlítői tartományában (Équateur) kialakult járványgócban, a betegek közül tizenegyen elhunytak – közölték hétfőn a kinshasai egészségügyi hatóságok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A múlt héten 12 ebolafertőzöttről számoltak be hatóságok. Az ország túlterhelt egészségügyi rendszere egyébként egyszerre több járvánnyal is kénytelen megbirkózni: a kanyaró eddig több mint hatezer emberéletet követelt, a koronavírusnak pedig 112-en estek áldozatul, a fertőzöttek száma meghaladja a 4800-at.

Az országos biomedikai kutatóintézet közlése szerint 14 igazolt és három feltételezett ebolaesetet regisztráltak a Kinsashától mintegy 700 kilométerre északra található Mbandaka városában kialakult gócban.
A WHO szerint két további fertőzöttet azonosítottak Bolomba városában, 300 kilométerre északkeletre Mbandakától.

A világszervezet közölte, hogy több mint 2500 embert oltottak be az egyenlítői tartományban ugyanazzal a vakcinával, amelyet az egészségügyi dolgozók korábban az ország keleti részén elharapózott ebolajárványban használtak. Az ország keleti felében több mint 2200-an estek áldozatul az ebolának. Ez utóbbi területen – amely több mint ezer kilométerre található Mbandakától – április 27-e óta nem jelentettek új fertőzöttet.

A genetikai vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy az ország nyugati részén kialakult újabb járványgóc nem áll összefüggésben a keleti részt sújtó megbetegedési hullámmal.

Két év alatt ez a harmadik ebolajárvány az országban. A vírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken először észlelték, azóta ez a 11. nagyobb járvány.

Az ebola természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezéssel terjed. A betegség hasmenéssel, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑