Cadmus fordítás Cadmus

Újabb Irán-ellenes szankciókat léptet életbe a kanadai kormány

2023. 03. 27.

Újabb szankciókat léptet életbe egyes iráni hivatalnokokkal és jogi személyekkel szemben a kanadai kormány – közölte hétfőn a kanadai külügyminisztérium.

A szankciókat két iráni jogi személlyel és további nyolc magánszeméllyel szemben lépteti életbe a kanadai kormány, az indoklás szerint az országban tapasztalható emberi jogi helyzet, az iráni dróngyártás és a tüntetőkkel szemben alkalmazott eljárások miatt.

Az érintettek között vannak az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) és az iráni biztonsági erők (LEF) egyes vezető tagjai, akik a kanadai álláspont szerint “folytatólagosan követnek el súlyos emberijog-sértéseket” Teheránban és az ország észak-nyugati régióiban. További érintettek egyes vezető állami tisztségviselők, akik a vezető nélküli légi járművek és a ballisztikus rakéták előállításában játszanak fontos szerepet. A kanadai kormány véleménye szerint “a szankcionálandó jogi személyek segítik az iráni rendszert a tüntetők közötti online kommunikáció akadályozásában és manipulálásában, valamint anyagi támogatásban részesítik a brutálisan fellépő rendfenntartó erőket”.

Melanie Joly külügyminiszter a közlemény szerint “arra kéri az iráni vezetést, hogy vessen véget az iráni nép brutális elnyomásának”.

Irán és a Nyugat között évek óta feszült a viszony a közép-keleti ország atomprogramja körül kialakult nemzetközi vita miatt, amit a nyugati vélemények szerint csak tovább élezett az iráni tüntetőkkel szemben tavaly ősz óta alkalmazott erőszakos fellépés, valamint az, hogy Irán drónok szállításával támogatja az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországot. Az iráni vezetés ugyanakkor cáfolja, hogy drónokat adott volna el Moszkvának.

A kanadai kormány által életbe léptetett, Irán ellen hozott szankciós csomagok közül ez a tizedik, amelyet 2022 októbere óta elfogadtak és kihirdettek.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑