Cadmus fordítás Cadmus

Újabb két ellenzéki újságírót tartóztattak le Törökországban

2017. 05. 28.

Letartóztatták szombaton a Sözcü török nacionalista, világi napilap két újságíróját – jelentette a Dogan török hírügynökség.

Mediha Olgunt, a lap online kiadásának szerkesztőjét és Gökmen Ulu tudósítót – akiket a múlt héten vettek őrizetbe – azzal vádolják, hogy kapcsolatban állnak Fethullah Gülen száműzetésben élő hitszónok szervezetével, akit a török kormány a tavaly júliusi államcsínykísértet megszervezésével vádol.

A nagy példányszámban megjelenő, és az iszlamista gyökerű Recep Tayyip Erdogan elnököt gyakran bíráló újság világi beállítottsága miatt Gülen ellen is határozottan síkra száll.

A lap két újságíróját a rendőrség az otthonukban tartott házkutatáson állította elő, miközben a lap több más munkatársánál is házkutatást tartottak. Yonca Yücekalelit, a Sözcü pénzügyi igazgatóját is őrizetbe vették, de a Dogan jelentése szerint őt végül szabadlábra helyezték.

Sajtóhírek szerint Gökmen Ulut részben azért vették őrizetbe, mert közvetlenül a tavaly júliusi puccs előtt cikket írt Erdogan nyári szabadságával kapcsolatos terveiről.
A legnagyobb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) élesen bírálta a Sözcü elleni lépéseket.

A Törökország világi berendezkedését támogató Cumhuriyet című lap mintegy tucatnyi újságírója van őrizetben Gülen hálózatának támogatása vádjával, akár 43 évi börtönt is kiszabhatnak rájuk.

Törökországban becslések szerint 145 sajtómunkás ül börtönben, amivel a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró jogvédő szervezet 180 országot magába foglaló sajtószabadság-listáján a 155. helyen áll.

Orientalista.hu – (Magyar Idők, MTI)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑