Újabb két hónap az atomalku megmentésére

Tovább csökkenti a nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeit Irán, ugyanakkor mintha még mindig reménykedne az atomalku megmentésében. Erre újabb hatvan napot adott az iráni államfő az európai hatalmaknak. Európa hitelt is felajánlott, ám erre Washingtonnak is rá kellene bólintania.

Haszan Róháni iráni elnök újabb két hónapot adott szerdán az európai hatalmaknak arra, hogy megmentsék a 2015-ös nukleáris megállapodást, ugyanis megítélése szerint nem valószínű, hogy a napokban meg tudnának állapodni arról, hogy az európaiak hogyan kompenzálják Teheránt az amerikai kilépésből és szankciókból fakadó hátrányokért. Hozzátette azonban, hogy ha nem lesznek sikeresek a tárgyalások az európai hatalmakkal, akkor tovább csökkentik azon kötelezettségeik számát az atomalkuban, amelyeket betartanak, és ennek a lépéssorozatnak immár rendkívüli hatása lesz. Konkrétumokat a távirati iroda szerint nem mondott.

Az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője kedden közölte: Irán akár két napon belül képes előállítani húszszázalékosra dúsított uránt, ha elszánja magát erre. Róháni ugyancsak kedden azt mondta a parlamentben: ma jelentik be a nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeik harmadik csökkentését, ha addigra az Európai Unió­val folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre. Tegnapi bejelentése tehát arra utal, hogy csütörtökön még semmiképp nem várható ilyen.

A teljes cikket ITT lehet elolvasni.

Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑