Újabb kötelező kvótáról tárgyaltak az uniós belügyminiszterek

Egymás után érkeznek a civil szervezetek migránsokat szállító hajói Európa partjaihoz a Földközi-tengeren. Szakértők szerint a bevándorláspárti NGO-k így akarnak nyomást gyakorolni az unió migrációellenes vezetőire – hangzott el az M1 Unió28 című műsorában.

Elemzők úgy vélik, az Európai Bizottság hamarosan távozó bevándorlásügyi biztosa ráadásul a kialakult helyzetet arra használja fel, hogy napirenden tartsa a kötelező befogadási kvótát, amelyet a tagállamok többsége korábban már többször elutasított. Dimitrisz Avramopulosz európai migrációs, belügyi és állampolgári biztos azt mondta: Olaszország és Málta nem viselheti a migráció teljes felelősségét, ezért javasolja a migránsok szétosztását a tagállamok között.

Az internetnek nagy szerepe van az illegális bevándorlás mozgósításában

Ha a bevándorlók azt hallanák Afrikában és a Közel-Keleten, hogy szétosztják őket az európai országok között, tehát van elegendő hely a számukra, akkor ez a hír pillanatok alatt elkezdené serkenteni az illegális bevándorlást. Láthattuk 2015-ben és 2016-ban is, hogy a közösségi médiának nagyon nagy szerepe van a mozgósításban az illegális bevándorlók között – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A kötelező kvótát Avramopulosz javaslatára az uniós belügyminiszterek helsinki találkozóján is tárgyalták. Franciaország és Németország dokumentumot akart elfogadtatni, amely szerint a part menti országok felelőssége lenne a migránsok kimentése a tengerről. Ezután egyenként döntenének arról, hogy az illegális bevándorló melyik uniós országba kerüljön.

Miután Helsinkiben nem született döntés a kvótáról, négy nappal később Párizsban újabb, nem hivatalos találkozót tartott a belügyminiszterek egy része, ahol 14 ország jelezte, hogy támogatja a migránsok elosztási mechanizmusát. Bár az nem derült ki, hogy az új kvóta hogyan működne, Emmanuel Macron francia elnök annyit elárult, hogy az elosztás gyors és automatikus lenne.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter kudarcnak nevezte a találkozót, és hangsúlyozta: az európai miniszterek többsége részt sem vett rajta.

Egyre több ország ellenzi a bevándorlást

A kezdetekben egyedül Magyarország, majd közösen a V4-országok ellenezték a bevándorlást, és azt hangsúlyozták, hogy Európa külső határait kell megerősíteni. Most már egyre több ország csatlakozik ehhez az állásponthoz. Olaszország és Németország is azon az állásponton van, hogy nem kell olyan intézkedéseket tenni, amelyek egyébként

meghívóként szolgálhatnak a migránsoknak.

Láthatjuk, hogy a németeknél mekkora problémát okoz azok kitoloncolása, akik nem jogosultak menedékre – közölte Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője.

Az elemző úgy látja, a májusi EP-választásokkal politikai fordulat történt az unióban, így a jövőben már nem lesznek a kötelező kvótához hasonló javaslatok. A bevándorláspárti politikusoknak ezért olyan sürgős még az új testületek megalakulása előtt elfogadtatni legalább egy ideiglenes elosztási mechanizmust.

Ursula von der Leyent már megválasztották az Európai Bizottság új elnökévé, most az Európai Bizottságnak a tagjaira várunk, ezeket a kormányok jelölik majd. Mivel az elmúlt öt évben jelentősen átalakult a tagállamok összetétele, sokkal több a bevándorlással szemben kritikus kormány- és államfő, ebből fakadóan arra lehet készülni, hogy az újonnan felálló Európai Bizottság már nem fog ilyen és ehhez hasonló javaslatokat tenni – magyarázta Deák Dániel.

Az uniós polgárok 70 százaléka elégedetlen az unió migrációs politikájával

A Project 28 közvélemény-kutatásában a 28 tagállamban megkérdezett európai uniós állampolgárok 70 százaléka vélekedett úgy, hogy nem elégedett az unió migrációs politikájával, és inkább a tettek mezejére szeretne lépni, és olyan politikát szeretne, amely a migrációs hullám megfékezésére fókuszál – vélekedett Halkó Petra, a Századvég elemzője.

A válaszadók csaknem fele úgy ítélte meg, hogy

nemcsak a migrációs politikában teljesített gyengén Brüsszel, hanem a terrorizmus elleni harcban is.

Hirado.hu, M1

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑